Més de 8 de cada 10 empreses considera la Intel·ligència Artificial (IA) i la IA Generativa com una de les tres principals prioritats estratègiques per a aquest any 2025, ubicant-se per sobre de la mitjana mundial (75%) i als primers llocs del rànquing, només superat per l'Índia (82%), segons dades de l'enquesta mundial AI Radar de Boston Consultoria Group (BCG). L'estudi, titulat 'From Potential to Profit: Closing the AI Impact Gap', parteix d'una enquesta realitzada a 1.803 executius d'alt nivell a 19 mercats i una dotzena de sectors, i posa també de manifest que el 29% de les companyies espanyoles considera que la IA està aportant un valor significatiu al seu negoci, ubicant-se en la segona posició a escala mundial, per sota de Singapur.
La IA continua sent una de les principals prioritats dels líders empresarials de tot el món, amb un gran enfocament en l'obtenció de resultats tangibles. Aquest any, de les grans empreses entrevistades a tot el món, una de cada tres té previst invertir més de 25 milions de dòlars en IA. "En les meves converses amb directius de diferents països, la IA és una de les seves prioritats estratègiques per impulsar la productivitat", assenyala Christoph Schweizer, CEO de BCG, qui, tanmateix, adverteix d'un desafiament crucial: "Mentre que el 75% dels executius consideren la IA com una de les tres principals prioritats estratègiques, només una quarta part reporta un valor significatiu de les seves iniciatives d'IA".
Llocs de treball i intel·ligència artificial
D'altra banda, el 17% dels executius a escala mundial espera que la IA reconfiguri la força laboral, introduint noves funcions per substituir les redundants (un 6% en el cas dels directius espanyols). Tanmateix, en ser preguntats per una possible reducció dels llocs de treball a causa de l'automatització de la IA, només un 7% contemplen aquesta opció (8% en el cas d'Espanya). De fet, són més els que creuen que el nombre d'empleats creixerà (8% a escala mundial i 10% a Espanya).
Perills de la IA
Aquests canvis impliquen certs perills. De fet, els executius van identificar la privacitat i seguretat de les dades (66%), la falta de control o comprensió de les decisions de la IA (48%) i els desafiaments reguladors (44%) com els tres principals riscos de la IA amb què s'ha de navegar. De la mateixa manera, la ciberseguretat és una preocupació fonamental, on el 76% dels executius reconeix que les seves mesures de ciberseguretat d'IA requereixen millores addicionals.
L'informe també reflecteix que les companyies líders destinen més del 80% de les seves inversions en IA a reestructurar les funcions principals del negoci i crear noves ofertes, mentre que altres empreses centren el 56% de les seves inversions en IA a iniciatives de menor escala amb focus en la productivitat.
Finalment, apunta els agents d'intel·ligència artificial com una eina clau en aquesta transició. El 67% dels executius està considerant incorporar aquests agents autònoms -capaços d'aconseguir objectius mitjançant l'ús d'eines, l'anàlisi de dades i la interacció entre sistemes amb mínima intervenció humana- com a part d'aquesta transformació dins de les companyies.