La dada pot semblar exagerada, però en aquesta línia van tots els analítics d'algoritmes actuals. Així doncs, de sobte, escriure guions de pel·lícules o redactar contractes d'arrendament s'ha tornat molt més fàcil, i identificar el veritable autor d'obres artístiques, acadèmiques o periodístiques molt més difícil. Però aquesta història encara està en els seus primers capítols. Segons l'últim observatori d'Europol Innovation Lab l'any 2025, s'espera que el 90% del contingut disponible a Internet es produeixi amb l'ajuda de la intel·ligència artificial. Un estudi de McKinsey mostra que l'adopció de la IA s'ha més que duplicat en els últims 5 anys. El Financial Times també va informar que les inversions en IA generativa van superar els 2.000 milions de dòlars l'any passat, destacant l'interès clar i creixent d'inversors i empreses en aquesta tecnologia[6]. Greg Brockman, un dels cofundadors d'OpenAI, també va compartir un tuit anunciant l'enorme impacte de la IA no només en l'economia, sinó específicament en el mercat laboral: "Aquesta tecnologia ja pot fer tot tipus de coses que les empreses necessiten actualment els humans. fer. Fins i tot si aquesta tecnologia no s'ocupa de tota la teva feina, podria molt bé canviar-la". 

Kevin Scott, director de tecnologia de Microsoft, també creu que el 2023 serà l'any més emocionant que hagi vist la comunitat d'IA. Aquestes són algunes de les raons principals per les quals fa aquesta afirmació: Creativitat il·limitada: a mesura que la IA generativa es fa més popular i accessible, més persones poden utilitzar la tecnologia per expressar-se creativament en la música, les arts, l'escriptura, etc. Aquestes noves eines també democratitzen l'accés a noves habilitats que abans dominaven professionals especialitzats o persones amb molta experiència en camps com el dret, la medicina o la història, entre molts altres. Repassem les més destacades.

Aspectes que ho canvien tot

D'una banda, l'ajuda a la feina: amb quina freqüència hem necessitat suport en tasques repetitives, que requereixen temps, complexes o auxiliars, per centrar-nos en activitats realment estratègiques i valuoses en el nostre paper? La IA s'encarrega ara d'aquesta missió, permetent que els humans s'allunyin gradualment de tot tipus de treball que no els dignifica ni els compleix. Innovació d'alta velocitat: la IA generativa redueix significativament el temps dels processos creatius entre la idea, la necessitat i la solució, el resultat final. Aquest cicle de col·laboració virtuós dóna lloc a un salt quàntic en termes d'innovació en tots els àmbits que és difícil d'aconseguir mitjançant els mètodes tradicionals.

Així doncs, errar és humà, i la màquina també. Aquest mètode d'IA extremadament potent està, per descomptat, subjecte a errors. Això es deu al fet que els models d'IA es construeixen i s'entrenen a partir de dades i algorismes desenvolupats originalment per humans, i quan aquests contenen errors o estan incomplets, els resultats generats per les màquines també poden ser defectuosos. A més, els models d'IA tampoc tenen (encara) la capacitat d'entendre el context o els matisos del llenguatge humà, per exemple. Per tant, poden sorgir respostes inadequades, incorrectes o fins i tot ofensives, d'aquí la necessitat de la intervenció humana per validar els resultats, d'acord amb els paràmetres de la legislació vigent, exactitud, veracitat, idoneïtat, ètica, entre d'altres.

En darrer terme, és bàsic entendre la importància de fer bones preguntes i validar que obtenim bones respostes. Hi ha un biaix basat en els models d'IA generativa poden replicar els biaixos[8] presents a les dades sobre les quals van ser entrenats, donant lloc a contingut discriminatori o ofensiu. Imatges pertorbadores o surrealistes, com animals híbrids o cossos femenins desvestits, i textos homòfobs o racistes en són alguns exemples. La precisió és la causa de la manca de coneixements, dades obsoletes o errors en la comprensió del context, aquestes aplicacions es poden utilitzar per produir notícies falses, vídeos deepfake i altres continguts fals o inexactes. El context: els models d'IA generativa poden generar respostes irrellevants o inadequades, especialment quan es tracten preguntes complexes: les traduccions i les instruccions de veu inexactes o humorístiques es produeixen a causa d'errors en la comprensió del context, la manca de comprensió del llenguatge natural o la manca de coneixements culturals. I la imaginació: tot i que aquests models poden produir un contingut original sorprenent, encara estan limitats per la quantitat i la qualitat de les dades sobre les quals es van formar. Per tant, molts artistes no aprecien els poemes, les lletres, la música o les obres d'art generades per aquestes eines. 

Per tot plegat, s'han de donar garanties. D'una banda amb la regulació: identificar i definir l'originalitat o la propietat intel·lectual del contingut generat artificialment[9] i controlar-ne l'aplicació i el risc de desinformació són temes que s'han debatut aferrissadament en l'àmbit de la IA.  De l'altra, amb la seguretat: l'ús generalitzat de la IA generativa suposa una sèrie de perills associats a la pirateria, com ara frau i robatori d'identitat, filtració d'informació confidencial, manipulació de dades en contextos econòmics o governamentals.