E-SHOW Barcelona, l'esdeveniment més important d'eCommerce, màrqueting digital, big data i intel·ligència artificial d'Espanya, organitzat per CloserStill ha tancat la seva 13a edició, que s'ha dut a terme els dies 9 i 10 d'abril a Fira de Barcelona. L'edició d'aquest any ha tancat amb un impacte econòmic a la ciutat de 6 milions d'euros, impulsant l'economia local i l'atracció de talent nacional i internacional. La “culpa” la té Closer Still Media, una empresa londinenca, que lidera aquest congrés i del seu president, Agustín Torres.
Com es consolida l'E-SHOW en el panorama nacional i internacional de l'ecommerce?
E-SHOW Barcelona va començar el 2009 i s'ha consolidat com l'esdeveniment de referència del eCommerce a Espanya, i com un dels més rellevants en l'àmbit internacional. En aquesta edició s'ha reforçat, sent un punt de trobada clau per al eCommerce, màrqueting digital, Big Data i intel·ligència artificial, registrant més de 9.000 assistents, 100 empreses expositores i 100 speakers, un 35% d'ells en càrrecs C-Level.
Aquest esdeveniment reforça el paper de Barcelona com a hub global d'innovació digital i atracció de talent nacional i internacional. La participació de marques líders al sector com LOEWE, Nestlé, Decathlon, MediaMarkt o Amazon Shipping, entre d'altres, aporta una visió estratègica més gran i lideratge sectorial. Així mateix, la integració de fires complementàries com Technology for Màrqueting (TFM) i Big Data & AI World enriqueix l'experiència del visitant i fomenta la innovació. En resum, E-SHOW es consolida tant en l'àmbit nacional com internacionalment com un catalitzador d'innovació, una plataforma de networking d'alt nivell i un espai per accelerar la transformació digital del comerç electrònic, sent una fira de referència en l'ecosistema tecnològic global.
En l'enfocament de la IA, cap a on s'orienta més: client final o empresa que lidera aquest ecommerce?
Es pot dir que E-SHOW s'orienta principalment cap a les empreses que lideren el eCommerce, encara que també completar que amb un impacte directe en l'experiència del client final. És per això que, el focus principal d'aquesta fira es troba en potenciar les capacitats internes de les empreses eCommerce, cosa que millora la seva eficiència, la seva estratègia i la seva adaptació a la intel·ligència artificial, la qual cosa porta a millorar l'experiència del client, però sabent que el desenvolupament i l'aplicació de la tecnologia part de les empreses.
La IA reforçarà encara més la no presència de punts físics de venda? Suposa una amenaça per a aquest model i una oportunitat per al digital?
Sens dubte, la intel·ligència artificial està accelerant la transformació del retail, i és lògic que sorgeixin preguntes sobre el paper futur dels punts físics de venda. Però més que veure'l com una amenaça, des d'E-SHOW ho entenem com una oportunitat d'evolució, sobretot per al canal digital. La IA no està eliminant el punt físic, sinó obligant a repensar-lo. De fet, en la 13a edició d'E-Show Next hem vist com marques líders l'estan utilitzant per personalitzar l'experiència de compra, optimitzar els seus canals de conversió i millorar l'eficiència logística. Ponències com la de Víctor de la Fuente de Nestlé o Ana Muschietti de LOEWE Perfums el van deixar molt clar: la IA és clau tant per al eCommerce com per al retail media, on les dades permeten adaptar-se a cada mercat sense perdre la identitat de marca.
El model físic no desapareix, però es transforma. La integració omnicanal és un dels grans reptes del eCommerce el 2025: experiències híbrides com el click & collect, les botigues emergents o els punts de recollida estan guanyant terreny, precisament gràcies a la tecnologia. D'altra banda, el creixement del eCommerce és imparable: a Espanya, s'espera que representi un 14% del total de vendes detallistes el 2025, amb una taxa de creixement anual del 14,7% fins a 2030. Davant d'aquest panorama, la IA no és una amenaça, sinó una eina per millorar la proposta de valor, tant online com offline.
Quines marques de referència podem trobar en l'E-Show quines dades es manegen de l'esmentat saló?
En la 13a edició d'E-Show Barcelona, reunim a més de 100 empreses expositores, 9.000 assistents i més de 100 speakers d'alt nivell. El nostre públic es compon de perfils executius i decisors clau del sector digital i del eCommerce: un 20% són CEO, un altre 20% ocupa càrrecs de Head of eCommerce, el 18% són CMO, el 12% són CDO o CAIO, i el 10% són CFO.
Entre les marques destacades en aquesta edició es troben Neotype, Deliverea, Bizum, CTT Express i Amazon Shipping. Quant als ponents, comptem amb referents del sector, com Víctor de la Fuente de Nestlé, Ana Muschietti de LOEWE Perfumes, Aingeru Duarte de MediaMarkt i Asier Delgado de Brico Depôt, entre molts altres professionals de prestigi.
Com a president de Closer Still Media, des de Londres quin atractiu es veu a congressos amb seu espanyola?
L'economia espanyola viu un moment molt positiu i així es reconeix des d'Europa i des del Regne Unit. Recentment, la BBC va publicar un reportatge titulat “Com l'economia espanyola es va convertir en l'enveja d'Europa”, en el que destaquen diversos factors clau: el fort creixement del PIB, l'auge del turisme, amb un rècord històric de 94 milions de visitants el 2024, i la notable reducció de la inflació.
“Les empreses britàniques van invertir aproximadament 2.500 milions d'euros en Espanya”
Tot això ens ha col·locat per davant d'economies tradicionalment més fortes com Alemanya, França o el Regne Unit. De fet, The Economist ha arribat a qualificar Espanya com “la millor economia amb més desenvolupament del món”. Aquestes dades i aquest reconeixement està fent que des de Londres es miri a Espanya amb altres ulls. De fet, segons dades de British Chamber of Commerce in Spain, la inversió britànica en Espanya va experimentar un notable increment l'últim any. Durant els primers sis mesos de 2024, les empreses britàniques van invertir aproximadament 2.500 milions d'euros a Espanya, la qual cosa representa el 65% del total invertit en tot el 2023.
I precisament, en un moment que la digitalització és la tendència en tot, com bé sabeu amb l'ecommerce, com continuar captant els visitants en aquest tipus d'esdeveniments presencials?
És cert que vivim un moment en què la digitalització marca el ritme de pràcticament tots els sectors, i el eCommerce és un clar exemple d'això. Però precisament per això, els esdeveniments presencials com l'E-SHOW cobren encara més valor. En un entorn tan digital, les persones continuen buscant espais on poder connectar cara a cara, generar relacions de confiança, descobrir tendències de forma directa i experimentar solucions en viu.
“No es tracta de competir amb el digital, sinó de complementar-lo”
Per continuar captant visitants, desenvolupem un pla de màrqueting 360°, que toca tots els canals: des de campanyes d'email màrqueting i estratègies en xarxes socials, fins a accions del CRM, paid media, i fins i tot incorporem noves tendències com TikTok, que ens permet arribar a un públic més jove i innovador. Tot això es tradueix en una comunicació constant, rellevant i segmentada, que impulsa tant l'assistència com l'engagement previ a l'esdeveniment. A més, apostem per una integració intel·ligent entre el presencial i el digital: des d'eines per a posar data reunions fins a plataformes que amplifiquen l'abast de l'esdeveniment més enllà del recinte. No es tracta de competir amb el digital, sinó de complementar-lo, aprofitant el millor d'ambdós mons i oferint una experiència d'alt valor.
Cap a on es reformulen els congressos?
Sempre diem que la unió fa la força, perquè no hi ha res com poder connectar cara a cara amb col·legues del sector. Moltes vegades, si no fos per aquest tipus d'esdeveniments, no tindríem l'oportunitat de veure'ns, intercanviar idees o fins i tot iniciar col·laboracions. Des de Closer Still creiem fermament que el futur passa per la col·laboració, per crear espais on les sinergies realment es produeixin.
En aquesta línia, l'any passat a Madrid Tech Show anunciem, juntament amb la Comunitat de Madrid i l'Ajuntament, una gran aposta per posicionar a la ciutat com un referent tecnològic en l'àmbit europeu: Madrid Tech Week, la Setmana Europea de la Tecnologia.
Durant aquesta setmana se celebraran els dos grans esdeveniments tech de l'any: Madrid Tech Show i Global Mobility Call, que junts reuneixen a prop de 30.000 visitants i més de 700 expositors de primer nivell. Des del naixement de Madrid Tech Show el 2021, hem viscut un creixement del 140% en nombre d'assistents, passant-ne de 7.500 a més de 18.000 en l'última edició de 2024, la qual cosa ens reafirma que aquest tipus de trobades són cada vegada més necessaris i valorades pel sector. Amb Madrid Tech Week volem consolidar aquesta visió: un espai de referència per a l'ecosistema tecnològic europeu, on la innovació, el networking i el coneixement es donen cita en un format potent, ambiciós i, sobretot, col·laboratiu.