"Dia històric". Núria Montserrat, consellera d'Investigació i Universitats de la Generalitat, ha qualificat d'aquesta manera l'anunci que el Barcelona Supercomputing Center allotjarà una de les 7 fàbriques d'Intel·ligència Artificial de la Unió Europea.
En la presentació del BSC AI Factory, Montserrat va assegurar aquest dimarts que serà un "punt d'inflexió". Esperen tenir unes 2.000 "empreses usuàries" i desplegar uns 500 projectes.
El Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS) és un dels centres seleccionats per la UE per impulsar fàbriques d'IA. Comptarà amb una inversió de 14 milions d'euros per part de la Generalitat, que s'afegiran als 61,67 milions del govern espanyol, els 98,86 milions d'altres països de la UE i els 98,33 milions d'EuroHPC, la institució europea que canalitza la iniciativa.
Per la seva part, el secretari d'Estat de Ciència, Innovació i Universitats, Juan Cruz, va assegurar que aquest projecte canviarà a millor la vida de moltes persones i "democratitzarà" la intel·ligència artificial. Va subratllar que es tracta d'una "aposta clara" de la Unió Europea pel coneixement i la prosperitat compartida i va destacar les aportacions d'altres països de la UE, especialment de Portugal.
El director del BSN-CNS, Mateo Valero, va indicar que la investigació que es realitzarà està "al servei de la societat". Va agrair efusivament el suport de les administracions catalana i espanyola. Valero va recalcar que, a nivell geopolític, és "fonamental" que les dades europees les utilitzin màquines europees i produeixin resultats per a Europa. I va precisar que l'AI Factory no està destinada principalment a la investigació, sinó a fer arribar a la petita i mitjana empresa els serveis de la intel·ligència artificial i creu que, en el futur, les empreses que no utilitzin IA "no sobreviuran".
El director d'operacions del BSC-CNS, Sergi Girona, va assenyalar que estan dissenyant una màquina per fer training i inferència, una cosa que actualment està només disponible per a grans empreses i ells volen fer-ho arribar a les pimes.
Mariona Sanz, responsable d'innovació i desenvolupament de negoci del BSC-CNS, va afegir que, a més de l'accés als recursos computacionals del BSC, proveiran les petites i mitjanes empreses amb formacions, hubs sectorials, acceleradores de start-ups i més actuacions.
El projecte permetrà que empreses, pimes i empreses emergents tinguin accés a la infraestructura del BSC-CNS, actualment només disponible per a la comunitat investigadora. Aquest projecte està alineat amb l'estratègia d'Europa i l'informe Draghi per fomentar la inversió necessària per crear un ecosistema innovador en IA, de manera que Europa no només millori la seva competitivitat i innovació en IA, sinó que també garanteixi la seva sobirania estratègica i millori el control sobre les dades i la seguretat, assegurant models d'IA dignes de confiança, segons precisa el Ministeri de Ciència i Innovació en un comunicat.