Joan Clotet, assessor en talent digital i autor del llibre Humanisme Digital (Llibres de Capçalera) i del podcast del mateix nom, ens acompanya en aquesta ocasió amb una entrevista en profunditat a Albert Cañigueral, una de les persones que marquin l'agenda de la intel·ligència artificial a casa nostra. Clotet acumula una experiència de pràcticament quatre dècades com a consultor i directiu amb les persones com a raó de ser i la tecnologia com a catalitzador. El seu propòsit és posar en valor les persones i el seu talent, que combinat amb tecnologia permet aconseguir millors resultats i aportar més valor als negocis.

En aquesta primera entrevista, el protagonista escollit és Albert Cañigueral, responsable de coordinació i desenvolupament d'IA/TL del Barcelona Supercomputing Center, BSC. En aquest sentit, aprofundim en la IA des de la vessant pública per permetre donar forma a la tecnologia. "Pot semblar utòpic però la jugada és a llarg termini i hi ha temps d'ajustar-ho", admet Cañigueral en un discurs optimista.

Actualment, el rol que té en el Supercomputing com a un centre de referència, és tractar tots els àmbits de la supercomputació i convertir-se en una eina transversal on es poden aplicar diverses activitats. A tall d'exemple, com la IA pot ajudar en professions com un metge, un advocat o un mestre. "L'impacte depèn molt de cada professió i per tant és important anar cas a cas, ens hem d'allunyar de la ciència ficció. En la part mèdica hi ha ja casos molt curiosos on la IA s'utilitza per trencar amb l'allau de burocràcia que a vegades han de fer. Quan hem de fer servir molta informació, fer un resum del text i sempre amb la posterior revisió", subratlla l'expert.

Com podem relacionar-nos amb la IA?

Per acabar, Cañigueral també fa una petició i deixa una proposta que ens convida a la reflexió: "Seria bo tenir sistemes que et donessin el nivell de certesa en les respostes, tots els marges d'error fa que podem fer servir la IA en processos no crítics, encara. Tu et pujaries en un ascensor que funciona el 80% de les vegades? Hem de ser conscients del marge d'incertesa. Acabem fent un salt al futur tenint en compte els progressos fets amb tan sols dos anys, però com seran les coses en deu anys? No ho sé, és la meva resposta preferida, però és important que ho mirem plegats. Posaria en alerta les persones que saben què passarà en deu anys i fan molt soroll, compte". Una advertència que també l'acompanya de rols en positiu que ja dona, ara mateix, la IA com ara el fet de no tenir-li por fent tasques més internes i no tan orientades als clients, sent bons pilots i això no és fàcil; i tenint en compte que la IA que tenim ara ja té un efecte en la propera dècada, però hem de seguir provant les noves eines. Escolta l'entrevista sencera a través del nostre canal!

Totes les referències bibliogràfiques que es donen a l'entrevista són les següents:

->  https://torres.ai/la- intel·ligència-artificial- explicada-a-los-humanos/ 

->  https://www. prodigiosovolcan.com/pv/llibre- primavera-intel·ligència- artificial/

->  https://www.casadellibro. com/llibre-co-intelligence/ 9780753560778/16188812 - Co-intelligence

-> https://www.casadellibro.com/ libro-poder-y-progreso/ 9788423436378/13940407 - Poder y Progreso

->  https://www.casadellibro. com/llibre-no-es-inevitable-un- al·legat-per-futurs-digitals- alternatius/9788409371723/ 12992357 - No és inevitable

->  https://www.plurality.net/

Altres

-> https://www.aspendigital.org/ report/ai-101/  IA 101

->  https://www.bsc.es/ research-and-development/ research-areas On aplicar la IA? 

->  https://publicai.network/ Una IA pública

->  https://tial.org/ Noves institucions - The Institutional Architecture Lab