Albert Esplugas és cap de relacions d'analistes d'IA generativa de serveis web d'Amazon. Recentment ha estat un dels convidats del XIII Fòrum FemCAT. La seva vida se situa en un 'pont aeri' constant entre Seattle, els Estats Units, i Barcelona. Amb ell, analitzem com el gegant d'Amazon aplica la IA i, en concret, la generativa. Així doncs, Esplugas destaca que els propers reptes que té la IA dins d'Amazon van cap a una perfecció major. "En els darrers 6 mesos em sembla que s'havien introduït 89 productes diguem-ne, relacionats segons unes dades que vaig poder observat. Tothom està constantment innovant, I, a més, la innovació no deixa un factor exponencial, és a dir, quan descobreixes una cosa et fomenta una altra, i així successivament".
Si anem a casos concrets, també els coneixem: en apartat de màrqueting, traducció d'idiomes que fins ara es subcontractava en molts casos i l'automatització d'altres processos. És interessant veure quins elements se substitueixen i quins no ja que no tots es basen en feines poc qualificades o més tècniques. Un programador de software també pot acabar influencat per la mateixa IA. "Inicialment s'ataquen tasques més simples que es poden automatitzar, però podem proveir als treballadors d'aquest concepte d'agent que serà molt més sofisiticat a posteriori".
Adeu al teletreball?
Per tot plegat, en aquest concepte d'entendre la nova manera de treballar, parlem amb Albert Esplgues de la intenció de trencar amb el teletreball que Amazon ha anunciat recentment: "El canvi, ja posterior a la pandèmia, ve motivat d'entrada per la pròpia cultura empresarial de l'organització. La innovació es produeix més quan tens gent al voltant d'una taula, realment no hi ha res que pugui igualar aquest tipus d'experiència. Després hi ha un factor que és el treball remot i molta de la gent que treballa a Amazon treballa remotament perquè el que estan és amb els clients i si estàs amb el client el que no tens és que estàs al despatx".
La importància dels agents autònoms
Un altre repte són els famosos agents autònoms. "Estem anant cap a models cada vegada més potents que són capaços, no només de llegir escriure, sinó també de raonar, fer accions, etc. En definitiva, orquestrar aquests agents, els quals són multimodals i que, per tant, suporten vídeo, imatge, text i tots els formats que siguin". Però Esplugues també subratlla la importància dels xips dins Amazon per millorar l'eficiència, és un àmbit que s'està evolucionant molt. I, en darrer terme, "en models més petits, perquè aquests models tan grans que estan molt bé, són molt costosos i són lents de reacció, és a dir, no és allò immediat. Hi ha coses amb les que no et pots permetre aquest temps d'espera".
D'altra banda, ON-IA també analitza l'impacte del marc legislatiu, especialment amb òptica europea. En aquest sentit, el responsable de la IA d'Amazon coneix ambdós terrenys: l'americà i el de casa nostra. "La Xina i els Estats Units han avançat més ràpid que Europa per la regulació. Per tant, la regulació no pot anar més ràpid que la innovació, ha d'anar de la mà, sense frenar però també marcant una guia. Crec que el model d'Europa pot ser un punt a favor a llarg termini. Però s'ha d'anar en compte amb la velocitat, per no frenar més del que és imprescindible", conclou Esplugas.