Després d'una setmana de grans titulars sobre DeepSeek, fem un recull de tot i analitzem amb un expert què implica la irrupció d'aquesta IA xinesa a escala global. Per fer-ho, connectem amb Amadeo Alentorn, gestor del fons Global Equity Absolute Return i director de l'equip de Renda variable sistemàtica de Jupiter AM, en què analitza la irrupció de DeepSeek al sector de la IA, que respon a “una tendència que ja fa mesos que està en marxa”, pels “importants avenços en els anomenats Small Language Models (SLM), que contrasten amb els grans models utilitzats per empreses com OpenAI”. Nascut a l'Espluga de Francolí, Alentorn fa trenta anys que analitza el mercat tecnològic des de Londres i assegura que hi ha nous noms propis que entraran en escena pròximament, encara que no pot revelar més detalls per aspectes de confidencialitat amb els seus clients.
Des de la perspectiva del mercat, “aquesta evolució genera preguntes importants sobre Nvidia i el futur del sector de semiconductors”, indica. Sobre això, subratlla que "els resultats del quart trimestre de les grans tecnològiques no reflectiran encara l'impacte d'aquests canvis, però sí que podrien influir en les expectatives futures, especialment al sector de semiconductors". “Nvidia, per exemple, ha mostrat un creixement espectacular cada trimestre, però les expectatives del mercat han anat augmentant a un ritme encara més gran. Si els inversors comencen a qüestionar la necessitat d'inversions massives en maquinari, podríem veure un ajustament a les valoracions del sector”, subratlla. Tot i això, en línies generals, “això podria beneficiar l'adopció de la intel·ligència artificial en més empreses i sectors”. En reduir la barrera d'entrada, la IA podria integrar-se més ràpidament a diferents àmbits de l'economia, impulsant la productivitat i l'eficiència.
Cap a una diversificació més gran de la IA?
Fins ara, l'auge de la intel·ligència artificial ha beneficiat principalment un grup reduït de grans empreses. Tot i això, els avenços recents suggereixen que podríem estar davant un canvi de paradigma, on empreses més petites també puguin aprofitar aquesta tecnologia sense necessitat de realitzar inversions astronòmiques en infraestructura. Identificar quines companyies lideraran aquesta nova etapa de la IA és una tasca complexa, però el que sí que és clar és que aquesta evolució afavoreix la diversificació dins del sector. La intel·ligència artificial podria expandir-se més enllà dels gegants tecnològics i obrir noves oportunitats de negoci a diferents sectors de l'economia.
L'impacte a les expectatives del mercat
Els resultats del quart trimestre de les grans tecnològiques no reflectiran encara l'impacte d'aquests canvis, però sí que podrien influir en les expectatives futures, especialment al sector de semiconductors. Fins ara, el mercat ha anticipat un creixement accelerat a la demanda de xips, però la irrupció de models més eficients podria frenar aquestes projeccions. Nvidia, per exemple, ha mostrat un creixement espectacular cada trimestre, però les expectatives del mercat han anat augmentant a un ritme encara més gran. Si els inversors comencen a qüestionar la necessitat d'inversions massives en maquinari, podríem veure un ajustament a les valoracions del sector.
La cursa de la IA
Les empreses que participen en aquesta carrera fa temps que enfronten dificultats per accedir a xips avançats. Tecnologies com la de DeepSeek ofereixen una alternativa: en lloc d'insistir en el desenvolupament de models de llenguatge cada cop més grans, el sector podria redirigir esforços cap a models més específics i eficients, que requereixin menys xips i redueixin la pressió sobre la demanda de semiconductors. Tot i això, la carrera per la intel·ligència artificial segueix en marxa. A mesura que diferents sectors de l'economia adoptin aquestes tecnologies, la demanda de xips continuarà present, encara que potser no als nivells de creixement que el mercat havia previst fins ara. L'evolució cap a models més petits i eficients representa un punt d'inflexió possible en la intel·ligència artificial. Aquest avenç no només posa en dubte la necessitat d'enormes inversions en maquinari, sinó que també obre la porta a una diversificació més gran en el sector. A curt termini, això podria generar volatilitat a les empreses tecnològiques, especialment en aquelles que han depès del creixement exponencial de la demanda de xips. Això no obstant, a llarg termini, l'accés més assequible a la intel·ligència artificial podria generar beneficis significatius per a l'economia, la productivitat i l'adopció d'aquesta tecnologia en múltiples sectors.