Sota el lema Auditoria 360º, el 34è Fòrum de l’Auditoria, la trobada professional organitzada pel Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya (CCJCC) i l’Instituto de Censores Jurados de Cuentas de España (ICJCE), ha subratllat que el món de l'auditoria és un dels primers en demanar coneixements en intel·ligència artificial als seus treballadors. Però també en matèria de sostenibilitat, l’aplicació de la IA o la captació de talent. Es tracta d’una de les grans cites del sector i enguany participen presencialment 600 professionals de l’auditoria, vinguts d’arreu de Catalunya i Espanya; als que cal afegir més de 400 persones que faran seguiment de les jornades de manera virtual.

Sitges, centre de l'auditoria

Tot plegat, un quòrum de més 1.000 professionals que demostren la solidesa d’aquesta cita anual que, de manera ininterrompuda, acull Sitges des de la seva primera edició. Durant la sessió inaugural, Joan Vall, president del CCJCC, ha recordat als assistents que el món de l’auditoria està en un moment de revolució del que ha estat la professió fins ara: “Els joves, nois i noies estudiants, han de saber que l’auditoria no és només cosa de financers, ja no hem d’auditar només els comptes d’empreses i organismes, sinó que també hem d’auditar el capital no financer de les entitats en termes de sostenibilitat, és a dir, l'impacte ambiental, social i de governança, que és el que veritablement marca la diferència en la reputació dels organismes. Tenim una gran responsabilitat i necessitem verificadors formats en aquestes matèries, així com perfils tecnològics que ens permetin analitzar big data i detectar anomalies. La diversitat de coneixements ens permetrà abordar els desafiaments complexos de manera multidisciplinària”. 

Com serà l'auditor del futur?

En relació a la irrupció de la IA, Joan Vall ha reconegut el seu potencial: “Farà que el treball d'auditors i auditores sigui més ràpid i eficient, però és necessari establir marcs ètics i professionals segurs. No podem perdre el pensament crític i el judici professional, que és un valor de l'auditoria”. Per part seva, Víctor Alió, president del ICJCE, ha destacat la bona salut del sector: “Continuem sent els principals generadors d'ocupació entre els llicenciats en carreres econòmiques. A més, les dades que publica el ICAC (Instituto de Contabilidad y Auditoría de Cuentas) referides únicament a l'auditoria de comptes també són bones: continua creixent el nombre de professionals a la disposició dels auditors, que en 2023 per primera vegada va superar les 19.000 persones, i la facturació del sector va tornar a batre el seu rècord històric en créixer un 8%=. Ja està molt prop dels 900 milions d'euros, entre els informes d'auditoria de comptes, que han crescut gairebé un 4% i la resta d'actuacions professionals que habitualment realitzem els auditors i que han pujat un 14%. A Catalunya aquestes altres actuacions professionals han crescut per sobre de la mitjana, aconseguint-se un creixement del 17%”, ha assenyalat Alió durant l'acte de la inauguració a càrrec del conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal; i l'alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell.