La desena edició de l’AI & Big Data Congress ha mostrat el potencial de la intel·ligència artificial generativa en diferents sectors i aplicacions, en el decurs d’una jornada que ha posat també l’accent en la sostenibilitat i en l’impacte de la seva regulació legal a Europa des de la perspectiva de les empreses, les entitats i les persones que en fan ús, així com des del punt de vista ètic. "L'evolució de la ciència de les dades i de la intel·ligència artificial ha estat espectacular aquests darrers anys. Al 2015 ens trobàvem en el "hype" del Big Data, tecnologia que ha anat madurant amb el temps i esdevenint cada vegada més transversal i adoptada en l'estratègia empresarial”, segons ha manifestat el director del CIDAI i director científic de l’Àrea Digital d’Eurecat, Joan Mas. 

En paral·lel, “durant aquest darrer decenni hem vist el creixement de l'aprenentatge automàtic i la IA analítica i hem vist com les aplicacions basades en aprenentatge profund facilitaven salts espectaculars en àmbits com el suport al diagnòstic mèdic, la visió artificial o les tecnologies de la parla”, ha afegit Joan Mas, que ha remarcat que “des del 2022 la IA generativa és al centre de les expectatives”. Barcelona es converteix en una gran porta d'entrada de la IA a nivell europeu ja que aquest congrés, més enllà de la irrupció de la intel·ligència artificial en els dos darrers anys, ha aconseguit situar-se com a capdavanter arribant a la seva dècada.

Barcelona, referent d'start-ups i IA

Així doncs, en l’edició del seu desè aniversari, l’AI & Big Data Congress, que se celebra avui i demà a l’Auditori L’Illa amb més de 1.600 inscrits, reuneix a més d’una trentena de veus expertes en intel·ligència artificial, que aborden l’impacte multisectorial d’aquesta tecnologia i els reptes en la seva aplicació. "Catalunya s'està posicionat com a referent a l'Estat i a Europa en el desenvolupament de la intel·ligència artificial. En aquest sentit, l'estratègia Catalonia. AI que impulsem des del Govern en col·laboració amb els diferents agents de l'ecosistema hi ha contribuït molt. Per això, ens reafirmem en aquesta aposta: per continuar avançant mitjançant l'impuls del trinomi format per recerca, indústria i polítiques públiques", ha assenyalat la Secretària de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya, Maria Galindo.

Per la seva part, el president d’Eurecat, Daniel Altimiras, ha destacat que “és notori el desenvolupament de metodologies que acosten la intel·ligència artificial generativa a actors com, per exemple, les pimes, que semblaven fora del terreny de joc” i ha refermat que Eurecat “és un aliat a disposició de l’ecosistema per al correcte desenvolupament de les solucions basades en intel·ligència artificial”. Rika Nakazawa, reconeguda recentment com una de les 50 dones més influents dels Estats Units segons la llista ‘50 over 50’ de la revista Forbes, i actualment directora global d’Innovació Comercial del grup NTT DATA, ha apuntat que una de les claus principals per a la sostenibilitat de la intel·ligència artificial és “aprofitar la IA per ajudar les organitzacions a assolir els seus objectius específics de sostenibilitat, ja sigui en el desplegament de solucions o en mètriques operatives de productivitat, seguretat i eficiència”.

D’acord amb Rika Nakazawa, "gràcies a la integració d´innovacions d´avantguarda en centres de dades, xarxes totalment fotòniques i solucions basades en l´espai, podem conciliar les preocupacions energètiques al voltant del creixement de les aplicacions d´intel·ligència artificial". Paral·lelament, argumenta, “les aliances estratègiques entre indústries, alhora que reuneixen les parts interessades en polítiques, tecnologia i indústria, garanteixen que els nostres avenços contribueixin als imperatius en què convergeixen la sostenibilitat i les tecnologies intel·ligents”.

Amb ocasió del desè aniversari del congrés, s’han lliurat reconeixements a diverses empreses i institucions catalanes que han destacat per l’ús de la IA en aquests darrers deu anys. Durant aquest període, l’AI & Big Data Congress ha congregat més de 7.000 participants, ha programat gairebé 400 presentacions i ha portat a Barcelona conferenciants de primer nivell. La segona jornada de l’AI & Big Data Congress donarà veu a empreses amb projectes i iniciatives innovadores que exploraran les principals tendències tecnològiques de la intel·ligència artificial en sectors com l’editorial i el cultural, la indústria farmacèutica, la logística o el control ambiental, i s’hi presentaran avenços en tècniques per a l’explicabilitat de la IA. 

El congrés sobre Intel·ligència Artificial i Big Data al sector empresarial organitzat pel Centre of Innovation for Data Tech and Artificial Intelligence (CIDAI) i coordinat pel centre tecnològic Eurecat, en el marc de l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial de Catalunya Catalonia.AI, impulsada per la Generalitat de Catalunya a través de la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d'Empresa i Treball, té el patrocini de la Generalitat de Catalunya, CaixaBank Tech, Huawei, NTT DATA, Softeng, Telefonica Tech, Inetum i Minsait. L’AI & Big Data Congress compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, el Barcelona Supercomputing Center, el Centre de Visió per Computador, la Fundació i2CAT, l’Intelligent Data Science and Artificial Intelligence Research Center (IDEAI) de la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC), Microsoft, SAP i SDG Group.