La Comissió Europea (CE) ha escollit el Barcelona Supercomputing Center per liderar un dels set centres d'impuls de la intel·ligència artificial (IA) a la Unió Europea, amb l'objectiu de democratitzar l'accés a la infraestructura de supercomputació avançada. La CE ha seleccionat a través de l'Empresa Conjunta Europea de Computació d'Alt Rendiment (EuroHPC) la ciutat de Barcelona, a més de Bolonya (Itàlia), Kajaani (Finlàndia), Bissen (Luxemburg), Linköping (Suècia), Stuttgart (Alemanya) i Atenes (Grècia). 

Amb aquesta elecció, Barcelona i Catalunya opten a esdevenir un epicentre de desenvolupament en IA per permetre tant al sector públic com al privat impulsar projectes d’R+D d’alt impacte en ciència i tecnologia. Els centres AI Factories són un nou tipus d’infraestructura dissenyada per la Comissió Europea per impulsar la innovació i el desenvolupament en IA. Aquesta iniciativa s’emmarca en el recent paquet de mesures de la Unió Europea per posicionar Europa com a referent mundial en IA, afavorint l’alineament amb els valors ètics i normatius de la UE.

Les primeres fàbriques d'IA representaran una inversió de 1.500 milions d'euros, combinant finançament nacional i de la UE, va assenyalar Brussel·les. Així doncs, el govern espanyol invertirà 61,76 milions d'euros en aquest projecte, la Generalitat de Catalunya 14 milions més; i Portugal, Turquia i Romania faran contribucions fins a assolir els 98,86 milions que requereix la seva posada en marxa. A això caldrà sumar els 98,33 milions de la EUROHPC JU, institució que canalitza la iniciativa de les 'IA Factories'. 

Tecnologia avançada per al MareNostrum5

El Consorci Barcelona Supercomputing Center - Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) va formalitzar la candidatura per optar a una de les factories europees d'IA, amb una proposta que inclou una ampliació de la capacitat de supercomputació amb una actualització del MareNostrum5, que es veurà equipat amb tecnologia avançada d’acceleradors d’IA per a l’entrenament i el desenvolupament de models generatius de gran escala. La factoria no només millorarà el MareNostrum5, sinó que obrirà les portes al talent europeu i promourà una infraestructura experimental de supercomputació dissenyada per a IA.

Més enllà de l’àmbit de la recerca, la iniciativa de les AI Factories vol traslladar el seu impacte al món de l’empresa. Seguint aquesta línia, la candidatura del BSC-CNS també inclou una àmplia proposta de serveis d’R+D i formació en IA per a usuaris d’aquesta nova instal·lació, que comprèn capacitat de càlcul, emmagatzematge de dades i accés a eines i serveis de suport d’IA adequats per a les necessitats dels usuaris públics i privats de tota la UE.

El projecte d’AI Factory de Barcelona està alineat amb l’informe de la Comissió Europea sobre IA generativa i amb el recent Informe Draghi sobre el futur de la competitivitat europea en l’àmbit de la IA i el seu potencial en múltiples sectors. Aquestes línies mestres reflecteixen la importància de comptar amb infraestructures que permetin l’ús de models d’IA en ciència, medicina, indústria i sostenibilitat, entre d’altres.

La factoria d’intel·ligència artificial integrarà recursos tecnològics avançats, dades i talent especialitzat. Aquest ecosistema servirà perquè empreses, startups, pimes i institucions accedeixin a una infraestructura de supercomputació optimitzada per a IA i a una xarxa de serveis complementaris. L’objectiu és democratitzar l’accés a recursos d’IA per a sectors amb recursos limitats i així fomentar la innovació en àrees com ara biomedicina, climatologia i disseny de xips, seguint la visió europea de construir IA generativa alineada amb els valors de la UE.