La Jornada dels Economistes 2024, molt centrada en la Intel·ligència Artificial, ha comptat aquest dijous a Barcelona amb una sessió en la qual tres directius d'importants empreses catalanes han explicat com s'apropen a aquesta innovació tecnològica, però també els seus riscos. ON-IA ha estat mitjà de comunicació oficial d'aquestes jornades.
El fundador i director general de Bonpreu, Joan Font, ha explicat que els supermercats l'estan aplicant per optimitzar temperatures i màquines de fred en els punts de venda i per millorar la ciberseguretat que els permeti protegir-se d'atacs a la xarxa.
A més, la IA té un paper important per "definir l'oferta necessària, si cal vendre més cafè o més cervesa" i per reduir les minves de producte, que suposen 50 milions de pèrdues a l'any. Amb tot i amb això, existeixen "riscos d'aplicabilitat" amb la IA, que poden portar a errors.
La CEO de la Farga, Inka Guixà, ha explicat que la metal·lúrgica utilitza la Intel·ligència Artificial per optimitzar processos, però ho fa "amb precaució". "Crec que cal abraçar una mica els avenços tecnològics, però tampoc no t'has d'obsessionar", ha dit Guixà, que a més ha assenyalat una important precaució a tenir en compte des del punt de vista empresarial.
"Si jo poso informació de com treballa l'empresa en la IA, això pot utilitzar-lo la màquina i que es beneficiï una altra empresa. No puc prohibir als treballadors que facin servir IA, però sí que puc recomanar-los que activin l'opció de no compartir informació amb ella", ha desenvolupat.
Finalment, el CEO de Sercotel, José Rodríguez Pousa, ha assegurat que avancen en un sistema d'Intel·ligència Artificial que pugui detectar amb un 95% d'encert quins clients cancel·laran reserves als seus hotels, en un sector amb una ràtio de cancel·lació per sobre del 20%.
La IA i la Revolució Francesa
En l'anterior sessió, també sobre IA, Manel Sanromà, professor de la Universitat Rovira i Virgili i president de CIVICAi, ha comparat el naixement de ChatGPT, en importància històrica, amb la Revolució Francesa: "El que va passar aquell dia, el 30 de novembre del 2022, és que el geni va sortir del llum, i no tornarà a entrar: una empresa va posar en mans de tothom una eina d'IA generativa i el món va canviar".
Ferm defensor de la IA, ha rebut els aplaudiments del públic en assegurar: "Prefereixo ser jutjat per ChatGPT que per alguns jutges. De veritat, espero en un futur poder escollir si vull que em jutgi ChatGPT".
Ramon Trias, empresari i fundador d'AIS (Aplicacions d'Intel·ligència Artificial) ha relativitzat el missatge de Sanromà i ha cridat a la precaució respecte al canvi de vida que pot suposar la IA. Ha explicat la seva experiència en IA, amb l'empresa que va fundar el 1987: "Ha estat una muntanya russa". Trias ha recordat que alguns dels avenços que havien de canviar el món, després no ho van fer, i demana de fugir del catastrofisme i també del triomfalisme o l'excés d'alarmisme amb la IA.
La IA a la universitat
Àngels Fitó, vicedegana del Col·legi d'Economistes de Catalunya i rectora de la Universitat Oberta de Catalunya, ha expressat que "la IA ha de servir per millorar l'experiència de l'estudiant" i ajudar les universitats a ser més àgils. "Necessitem dades, i tenim moltes dades dels nostres estudiants", ha assegurat, i ha afegit: "Si tenim dades, tecnologia i processos, optimitzem".
Ha defensat que les universitats no poden ignorar la irrupció de la IA: "El pitjor que podrien fer les universitats, davant de ChatGPT, és preocupar-nos només de les avaluacions. Hem d'estar atents a com evoluciona el mercat de treball". La rectora de la UOC creu que un grau d'ADE que no integri l'estudi de la IA "neix obsolet".
Núria Agell, professora catedràtica d'Esade, ha exposat: "Si volem ser una empresa i una societat solvent, hem de ser conscients que hi ha d'haver un nivell de privacitat" que s'ha de complir en l'ús de la intel·ligència artificial, i ha alertat de la importància sobre la legislació que ve amb la IA generativa.