El Col·legi d'Economistes ha publicat les dades de la seva darrera enquesta de tardor 2024 sobre la situació econòmica de Catalunya. Un dels apartats que més incidència ha tingut ha estat l'impacte de la intel·ligència artificial, especialment a la ciutat de Barcelona que ja s'està convertint en una capital de referència en aquesta temàtica. Recentment, la Comissió Europea ha assignat una de les vuit AI Factory a la capital catalana en el marc del projecte Barcelona Supercomputing Center.
Així doncs, una de les dades més rellevants entre els economistes enquestats és que prop del 59% dels enquestats considera que la intel·ligència artificial s’està aplicant al seu àmbit professional, encara que escassament, mentre que un 17,9% afirma que no s’utilitza en absolut i només un 7,5% indica que s’està aplicant intensament.
La IA ja és una majoria
Cal recordar que els experts situen l'any 2025 com el de la consolidació de la IA on el joc que ha representat aquesta tecnologia enguany, passa a tenir un caràcter més professional i d'obligatorietat. L'enquesta també constata que un 67,9% dels enquestats considera que el progressiu desenvolupament de la intel·ligència artificial afectarà favorablement el futur de l’economia catalana (un 60,9% creu que l’impacte serà positiu, mentre que un 7,0% pensa que serà molt positiu). Per contra, un 9,2% creu que l’impacte serà negatiu (un 8,5% considera que serà negatiu, mentre que només hi ha un 0,7% que pensi que, fins i tot, serà molt negatiu). Un 13,4% valora l’impacte com a neutral.
En aquest sentit, Carles Puig de Travy, degà del Col·legi d'Economistes, ha estat taxatiu: "És evident que hi haurà destrucció de llocs de treball i haurem de fer reskilling". I ha llançat un missatge directe: "Les administracions han d'estar molt actives. I, en paral·lel, les empreses han d'orientar la IA al seu capital humà, ja que aquesta ha de ser una eina".
Pèrdua de llocs de treball
La meitat dels enquestats (49,8%) considera que la intel·ligència artificial no serà capaç de crear prou nova ocupació per compensar la que destruirà, mentre una tercera part (33,8%) creu que sí que ho aconseguirà. El restant 16,4% no ha contestat la pregunta. Els principals problemes de l’economia catalana en opinió dels economistes enquestats són actualment el dèficit fiscal de Catalunya amb l’Estat, les infraestructures i comunicacions i les dificultats d’accés a l’habitatge mentre que els de la darrera enquesta de la primavera eren també el dèficit fiscal de Catalunya amb l’Estat i les infraestructures i comunicacions i com a diferència la situació política.
Entre les mesures per millorar la productivitat, gairebé la meitat dels economistes aposta per reformar les administracions públiques per agilitzar l’activitat econòmica. La inversió en infraestructures es considera igualment prioritària, amb èmfasi en la seva execució efectiva. A més, la millora del sistema educatiu s’identifica com a essencial per adaptar la força laboral a les necessitats del mercat. En la presentació dels resultats, Carles Puig de Travy ha conclòs: "Els impactes són brutals a la majoria de sectors i, per tant, hem d'intentar democratitzar l'ús de la IA per a tots i totes".