BetterCare és una empresa biotecnològica amb seu a Sabadell que desenvolupa solucions basades en IA per facilitar i optimitzar la gestió hospitalària, la pràctica clínica i el diagnòstic i és present a 30 hospitals de 12 països de tot el món. Un dels elements diferencials amb els quals ara es presenta ve marcat per la intel·ligència artificial. D'aquesta manera, amb la introducció d'un software especialitzat, volen aconseguir donar resposta a la demanda tan reiterada del personal sanitari: poder dedicar-se al seu ofici i deslliurar-se, massa sovint, de la feina de gestors, secretaris o administradors que han de complementar per a cada visita.
"Anar més enllà de l'excel"
ON ECONOMIA ha entrevista Xavier Garcia Ordóñez, CEO de Better Care, i assegura que la IA va més enllà d'oferir les solucions que una fulla d'excel normal pot donar: "Jo em preguntaria: et dona una calculadora més opcions de les que ja et fa un àbac? La IA ofereix opcions més avançades i variades que les opcions tradicionals d'un programa com a Excel. Per exemple, podeu analitzar grans conjunts de dades per identificar patrons en les dades de salut dels pacients que poden no ser evidents per als metges, preveient tendències futures i ajudant en el diagnòstic primerenc de malalties. Aquest ús de la IA com a eina de suport a la presa de decisions suposa un canvi disruptiu en la manera com els professionals sanitaris gestionen els seus pacients. En el cas de Better Care, la IA és una de les claus de la nostra activitat juntament amb el tractament i l'anàlisi de les dades. Ens permet integrar, processar i analitzar de forma àgil i en temps real, les dades clíniques obtingudes de tots els dispositius electrònics de manera senzilla i unificada. I no em refereixo només als productes sanitaris, sinó també a les dades analítiques, farmacèutiques, demogràfiques… del pacient, des de qualsevol punt de la ruta assistencial. A Better Care apostem per la innovació continua treballant en el desenvolupament d'indicadors propis resultants de l'aplicació de tècniques de processament de senyals digitals i intel·ligència artificial per ajudar a prendre decisions".
En la introducció de la IA és indispensable tenir en compte la normativa europea actual. Com a norma general, les empreses de la Unió Europea estan regulades pel GDPR (General Data Protection Regulation) que estableix normes estrictes sobre la recopilació, emmagatzematge i tractament de dades personals, incloent dades sanitàries. També cal destacar que Europa hagi estat el primer mercat mundial en crear la primera Llei d'Intel·ligència Artificial. Aquesta llei conté cinc prohibicions i dos àmbits molt regulats. Si anem a la norma, el més regulat són els sistemes de vigilància biomètrica en temps real en espais públics que només podran ser emprats per les forces de l'ordre i estaran molt limitats i envoltats de salvaguardes estrictes. Pel que fa als sistemes d'intel·ligència artificial generativa en què es basen models com ChatGPT, hauran de complir criteris de transparència, com ara especificar que si un text, una cançó o una fotografia s'han generat a través de la intel·ligència artificial, així com garantir que les dades que s'han fet servir per entrenar els sistemes respecten els drets d'autor.
El gran repte és que la IA sigui útil i respecti tots els límits. "El que ens permet la IA, en coordinació amb la resta d'eines que proporcionem, és processar aquesta informació i la seva visió de manera conjunta, facilitant i agilitzant la presa de decisions clíniques. Això en darrer terme, millora també l'atenció i la cura del pacient a dos nivells. Primer, en agilitzar la feina més automàtica, permet que es pugui augmentar el temps d'atenció i cura a cada cas i, després, suposa també una ajuda en el propi diagnòstic i tractament", afegeix el CEO de Better Care. A Europa la responsabilitat sobre les dades de pacients recau principalment en els diferents serveis de salut; tant en qui els pot utilitzar com en on i com s'han d'emmagatzemar. Això també aplica les companyies d'assegurances de salut privades. No obstant això, hi ha alguns àmbits en què això no passa així, com per exemple en els dispositius de monitorització de glucosa o els robots quirúrgics, on són les empreses fabricants les que gestionen les dades dels pacients (en la majoria dels casos amb autorització).
Aquesta companyia nascuda a Sabadell, actualment està present a 12 països on compten amb 2.500 llicències a 30 hospitals. Els països on tenen presència actualment són Espanya, Portugal, Suècia, Finlàndia, França, Alemanya, Grècia, Luxemburg, Argentina, Xile, el Brasil i el Canadà i el proper objectiu són els Estats Units. A més, col·laboren amb centres hospitalaris de referència mundial a Europa i Amèrica que han incorporat la solució BC Link® al sistema de tractament de dades. El darrer exercici del 2023 l'han tancat amb resultats positius i amb uns ingressos declarats d'1,2 milions d'euros, cosa que representa un 48% més que el 2022. Les previsions per a aquest exercici són triplicar la xifra de negoci i millorar els nostres resultats de manera significativa, malgrat que aquest any estan realitzant importants inversions a l'àrea de control de gestió, a la part de regulatori i amb noves certificacions.