Fins a 14 governs regionals de territoris d’arreu del món es comprometen oficialment a avançar en el desenvolupament i implementació d’una intel·ligència artificial (IA) ètica i digna de confiança al ‘Manifesto for Advancing Trustworthy AI’ (Manifest per avançar en una IA fiable), que s’ha aprovat avui a Barcelona en el marc de la primera Cimera Anual de l’Aliança de Tecnologies Disruptives i Emergents (DETA), sota la presidència del Govern català. La secretària de Polítiques Digitals, Maria Galindo, ha estat l’encarregada d’obrir la cimera, en la qual també hi han participat el secretari d’Acció Exterior, Agustí Fernández de Losada, i el secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital, Albert Tort, així com els representants de més de 10 governs regionals membres de l’aliança.

En la seva intervenció, la secretària Galindo ha recordat que “Catalunya és un hub tecnològic i d’innovació digital de referència a Europa, i concretament en el camp de la IA, i amb l’estratègia d’intel·ligència impulsada pel Govern com a motor, ha esdevingut capdavantera en recerca, desenvolupament i implementació d’aquesta tecnologia, i també vol ser una veu referent en el debat global sobre la necessitat d’una IA ètica i confiable”.

Per això, ha afegit la secretària de Polítiques Digitals, “juntament amb altres 13 de governs membres de l’aliança, avui aprovem aquest manifest pioner sobre l’ús ètic de la IA”. Al seu torn, el secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital, Albert Tort, ha assenyalat la ciberseguretat com un dels reptes més urgents que afronta actualment la societat i ha apostat per harmonitzar les lleis i regulacions internacionals per tal de reduir riscos i generar confiança. "En alinear les nostres lleis, enfortim les defenses globals, racionalitzem les transaccions i fomentem un entorn empresarial més segur davant dels ciberdelinqüents", ha remarcat. "En aquest sentit, la feina del grup de treball específic de la DETA ajuda a compartir coneixements i teixir aliances a nivell mundial. El nostre objectiu no és només protegir la infraestructura, sinó empoderar la ciutadania per navegar pel món digital de manera segura", ha manifestat Tort.

Què diu el manifest?

El ‘Manifest per avançar en una IA fiable’ que s’ha signat avui en el marc de la Cimera Anual de la DETA és un document sense precedents a escala global impulsat pel Govern català en col·laboració amb l’Observatori d’Ètica en Intel·ligència Artificial (OEIAC) de la Universitat de Girona, en el marc de l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial de Catalunya, Catalonia.AI que impulsa el Govern a través de la Secretaria de Polítiques Digitals. Massachusetts (EUA), Gyeonggi (Corea del Sud), Escòcia (Regne Unit), Emilia-Romagna (Itàlia) o la Provincia de Buenos Aires (Argentina) són alguns dels governs signants juntament amb Catalunya.

El Manifest fa una diagnosi dels reptes i oportunitats de la integració de la IA en la vida quotidiana per establir una sèrie de compromisos basats en uns valors fonamentals (dignitat humana, democràcia i estat de dret) i fer una crida a l’acció per avançar en una IA fiable. Entre els compromisos que estableix, hi ha el desenvolupament ètic i sostenible; la governança transparent; la innovació inclusiva; i la rendició de comptes i responsabilitat. A partir d’aquí, el document fa una sèrie de recomanacions per fomentar un entorn on la IA es desenvolupi i es governi d'acord amb els valors fonamentals i els compromisos establerts, i apropar-se així a l’objectiu d’assolir una IA "millor" que reforci la justícia social i contribueixi als objectius més amplis de l'Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible.

El document es vehicularà a través de l'Aliança de Tecnologies Disruptives i Emergents (DETA, en les seves sigles en anglès), una iniciativa del Govern català oberta a governs de regions i estats d’arreu del món que mostrin un clar compromís amb els valors democràtics, els drets humans i la diversitat cultural i lingüística. L’aliança ja agrupa actualment 17 governs que representen alguns dels principals hubs tecnològics del món: Província de Buenos Aires (Argentina), Baviera (Alemanya), Catalunya (Espanya), Costa Rica, Emília-Romanya (Itàlia), Flandes (Bèlgica), Gyeonggi (Corea del Sud), Hessen (Alemanya), Massachusetts (EUA), Kyoto (Japó), Occitània (França), el Quebec (Canadà), Escòcia (Regne Unit), South Australia (Austràlia), Gal·les (Regne Unit), i Western-Cape (Sud-àfrica).

La DETA té per objectiu ajudar els governs membres de l’aliança a treure el màxim profit d’aquestes tecnologies i  adaptar les seves polítiques públiques a aquesta nova realitat per oferir uns millors serveis públics a la ciutadania, així com guanyar, gràcies al treball en coalició, capacitat d’incidència en el debat global sobre la governança de la tecnologia, davant les big tech i els grans reguladors internacionals. Per decisió dels governs membres de la coalició, el Govern de Catalunya ostenta la presidència rotatòria de la DETA durant els anys 2024 i 2025, i en aquest marc ha organitzat la primera Cimera Anual a Barcelona amb la participació de més de 10 delegacions de governs regionals membres, que han debatut sobre l’ús ètic de les tecnologies emergents i sobre la millor manera com treure’n profit en favor de la ciutadania, tot donant suport a la indústria local i preservant els valors democràtics i els drets humans.

En aquest sentit, a més de l’aprovació del manifest, les delegacions han acordat iniciar els tràmits per sumar-se a la Zero Debris Charter, una iniciativa de l’Agència Espacial Europea (ESA) que promou missions espacials sostenibles. A Catalunya, la DETA és un projecte de país que implica transversalment diversos departaments del Govern: el Departament d’Empresa i Treball lidera el projecte per mitjà de la Secretaria de Polítiques Digitals, en estreta col·laboració amb el Departament de la UE i Acció Exterior, que ha assumit el secretariat de l’aliança, i amb la implicació de la Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital del Departament de la Presidència i la Direcció General de Transferència i Societat del Coneixement del Departament de Recerca i Universitats.