Què ens ofereix el futur més immediat en matèria d'intel·ligència artificial? En les darreres setmanes abans de tancar l'any 2024, molts dels experts han coincidit amb una premissa: "El temps del joc s'ha acabat, la IA passarà a ser una assignatura obligatòria per a tothom". Hi ha molts elements, conceptes i grans empreses que seran protagonistes d'aquest 2025 que just arrenca ara: NVIDIA, ChatGPT, cotxes autònoms, Alphabet, Copilot, entre molts altres. ON-IA ha volgut recollir en aquest article l'opinió dels grans prescriptors del nostre digital, els membres del Consell Editorial representants per Aleix Valls, Esther Checa, Belén Arribas, Esteve Almirall i Ariadna Font Llitjós. Repassem els seus pensaments a continuació.
Aleix Valls: "Aprendrem a monetitzar la IA"
Aleix Valls, fundador de Liquid Lab, ens il·lustra el camí més immediat: "El plantejament de la IA a curt termini: 2025 serà l'any de l'adopció, la tasca. El 2026 de l'automatització i el 2027 de la transformació". D'altra banda, també subratlla que "aprendrem a com monetitzar la IA. No confio en el sistema del paper use. Per això em pregunto: quina és l'aposta de les empreses al camp de la IA? Quina és l'aposta de l'administració a la IA. Més enllà del compromís donat a l'últim MBWC sobre un observatori d'IA a la Corunya". I afegeix: "En l'aspecte públic, cal apostar per una IA de titularitat pública, una estratègia basada en tres vectors: garantir l'accessibilitat i seguir un model semblant al de Dinamarca. No caure a les mateixes dinàmiques que el sector privat i analitzar la relació entre administració i ciutadania. I com gestionar una seguretat nacional, mitjançant un exemple: que el CNI pugui gaudir de les bondats de la IA".
Esther Checa: "Anem cap als models petits de la IA"
L'especialització que dona la intel·ligència artificial fa que puguem actuar de forma quirúrgica en camps més reduïts. Esther Checa va en la línia dels "models petits". I afegeix: "En paral·lel també despunten els models xinesos d'IA, tenen més visibilitat. També hi ha una anàlisi de la sofisticació més gran dels models multimodals i com el consumidor pot tenir la capacitat de tenir els seus propis agents". La cara visible de l'AI HORIZONS, ja ha matisat en el darrer pòdcast ofert sobre "el raonament, ara enfoquem una transformació cultural de la IA generativa. Cal crear un mapa per adquirir coneixements a IA de ser un beginner a un perfil més avançat".
Belén Arribas: "Tenir una IA útil per a la ciutadania, més enllà de les empreses"
En l'aspecte jurídic, l'advocada especialista en dret digital, Belén Arribas, obre el camp d'acció de la IA: "Cal donar les claus d'una IA pas a pas on també sigui útil per al conjunt de la ciutadania, més enllà de les empreses". I posa exemples: "Com l'observatori espanyol d'IA treballa encara a les 20 guies d'IA, però no té web ni seu. Tot està en construcció. Tot i que també hi ha altres temàtiques d'interès com ara els drets digitals, les eines de diagnòstic, entre d'altres", conclou.
Esteve Almirall: "Els multiagents seran la clau"
Esteve Almirall, especialista tecnològic i economista d'ESADE ens dona un resum de les tendències imprescindibles que haurem de conèixer:
- Sistemes agents i multiagents, tant en plataformes per construir-los amb i sense codi com apps concretes com l’ús a les empreses per obtenir avantatges competitius.
- Anirem més enllà en el rendiment dels models. També en camps com medicina i law, no només ciència que també.
- Ús intern a les empreses de sistemes propietàries per obtenir un avantatge competitiu i reorganització interna:
-Tecnologies
- Tot el que té a veure amb frameworks de sistemes multiagents com els que ja han aparegut d’Azure i AWS.
- Tot el que té a veure amb productivitzar models, com distilling, caching i sistemes d’inferència menys costosos
- Millora de rendiment. Ja apareix RLFT (Reinforcement Learning fine tuning), veurem més coses aquí més enllà dels ensambles de CoT actuals.
Ariadna Font: "Controlar la IA és un nou dret humà"
Per acabar, Ariadna Font Llitjós, fundadora d'Alinia AI, ens ofereix des dels Estats Units la seva mirada activa en aquesta matèria i aconsella tenir presents diferents aspectes: "Controlar la IA és un nou dret humà. Entre tots, tenim la responsabilitat del fet que IA sigui sinònim d’intel·ligència augmentada. Per això cal educar i que ens eduquem contínuament sobre les capacitats i limitacions de les noves tecnologies. No es pot controlar el que no es mesura. Tenir un bon marc d’avaluació i de control d’IA serà clau per poder passar de prototips experimentals a sistemes en producció". En la línia d'Almirall, l'especialista catalana tanca amb un dilema: "To agent or not to agent. Agents és el nou hype. És la combinació entre IA i Automatització. Sens dubte transformarà indústries i mercats. Tanmateix, l’agència humana és i a ha de ser l’objectiu de qualsevol sistema d’IA. Deleguem a les màquines el que no volem fer, i reservem-nos les feines importants que volem fer nosaltres".