El catedràtic d'ESADE i Economista, Esteve Almirall, ens apropa grans preguntes, que requereixen de respostes curtes i concises. El món de la intel·ligència artificial es multiplica i és infinit. En aquesta primera entrega, la pregunta que porta per títol: com sabem escollir entre una múltiple selecció de propostes que tenim al nostre abast per aplicar la IA en els nostres processos empresarials?
Escollir un projecte és bàsic. I les dues premisses inicials que hem de plantejar són: d'una banda, els efectes l'automatització, el que ja hem fet prèviament amb els robots. A partir d'aquí, desgranar trets diferencials tan bàsics com l'econòmic, és a dir, si ho podem pagar; el cost marginal que sigui alt; i en darrer terme, amb un projecte escalable.
Els condicionants a tenir en compte
Si es compleixen les condicions, els guanys són molt alts. Però anem al segon pas: l'augment de tots els objectius inicials. Estem capacitats, realment, per anar a més? I citem dos exemples: tenim un text i fem servir el chatgpt, després l'hem de mirar. Tindrem temps de llegir tots els correus electrònics en 24 hores? Malgrat que el multiplicador és alt, hi ha una limitació: la nostra pròpia capacitat. Per tant, el més important és entendre dues coses: amb aquest projecte que estem fent, en què augmentarem ii què podrem automatitzar. Tens la píndola de vídeo resumida.
Dos anys frenètics
En els mesos i anys des que ChatGPT va irrompre en escena el novembre de 2022, la IA generativa (gen AI) ha recorregut un llarg camí. Cada mes es presenten noves eines, regles o avenços tecnològics iteratius. Tot i que molts han reaccionat a ChatGPT (i a l'IA i a l'aprenentatge automàtic de manera més àmplia) amb por, l'aprenentatge automàtic té clarament potencial per al bé. En els anys transcorreguts des del seu ampli desplegament, l'aprenentatge automàtic ha demostrat impacte en diverses indústries, realitzant coses com l'anàlisi d'imatges mèdiques i les previsions meteorològiques d'alta resolució.
Una enquesta de McKinsey del 2022 mostra que l'adopció de la IA s'ha més que duplicat en els últims cinc anys i que la inversió en IA augmenta a un ritme. Està clar que les eines d'IA generativa com ChatGPT (el GPT significa transformador generatiu preentrenat) i el generador d'imatges DALL-E (el seu nom és un mashup de l'artista surrealista Salvador Dalí i l'estimable robot de Pixar WALL-E) tenen el potencial de canviar com un es duen a terme una sèrie de treballs. Tanmateix, encara es desconeix l'abast complet d'aquest impacte, com també ho són els riscos.