La Secretaria d'Estat d'Intel·ligència Artificial, pertanyent al Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, ha anunciat la celebració de l'esdeveniment 'Green AI: El futur sostenible de la Intel·ligència Artificial' el proper 14 d'octubre, a 'Meeting Place' (Pº de la Castellana, 81 de Madrid). Aquest esdeveniment pretén consolidar un punt de reunió on líders del sector tecnològic, institucions, empreses i startups discutiran i exploraran en diferents ponències, taules de debat i casos d'èxit com la intel·ligència artificial (IA) pot ser utilitzada de manera més responsable i sostenible. A més, paral·lelament, es llançarà el mateix dia i en la mateixa ubicació un Hackathon que brindarà l'oportunitat a programadors, enginyers i creatius de desenvolupar un model predictiu d'alta precisió de la capacitat de generació hidràulica.

En el marc del Programa Nacional d'Algorismes Verds (PNAV), aprovat a finals del 2022, la Secretaria d'Estat d'Intel·ligència Artificial pretén conscienciar sobre els efectes de l'ús de la intel·ligència artificial. Si bé aquesta tecnologia capdavantera suposa un accelerador i facilitador per a molts processos, com ara resoldre problemes climàtics, el seu ús comporta una problemàtica en termes de consum energètic. Tal com indica l'Agència Internacional de l'Energia (IEA, per les sigles en anglès) al seu darrer informe, mentre que el 2022 la demanda mundial d'electricitat dels centres de dades suposava el gairebé el 2% del total consumit, el 2026 aquesta demanda d'electricitat es podria duplicar, preveient-se un consum energètic de 1.000 terawatts per hora.

Sostenible i IA

La IA és una tecnologia significativament demandant de recursos no només energètics (llum), sinó també hídrics (aigua), així com una font d'emissions de carboni a causa de la demanda d'energia que requereix per al seu entrenament i per operar models grans. En aquest sentit, es crea una dualitat entre la recerca d'una IA més verda i sostenible (Green in AI) i la de l'eficiència energètica a través de la IA (Green by AI). En el primer cas, Green in AI, es pretén identificar el consum excessiu de recursos que provoca aquesta tecnologia i que no es veu, com ara guardar documents al núvol o qualsevol cerca en aplicacions com ChatGPT, i buscar la manera de reduir-lo per evitar la contaminació i aconseguir un estalvi energètic. Paral·lelament, la via de 'Green by AI' és l'encarregada de desenvolupar uns algorismes d'alta precisió que aconsegueixin optimitzar el consum d'energia i reduir les emissions a tots els àmbits.

L'objectiu principal del PNAV es fonamenta en aquests dos vessants que busquen el desenvolupament d'una IA més respectuosa amb el medi ambient i que funcioni com a aliada per reduir les emissions, a més de fomentar la conscienciació a tots els nivells de la societat i l'ús ètic de aquesta tecnologia. Com a eixos de recerca, els equips de treball han identificat els reptes més immediats com la necessitat d'estàndards de mesurament, la recol·lecció de dades sobre els impactes ambientals més enllà de l'ús operatiu d'energia i les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle i la millora de transparència ambiental i equitat.

Com et pots inscriure?

A través d'aquest esdeveniment i com a punt de partida, la Secretaria d'Estat d'Intel·ligència Artificial ha comunicat, alhora, el llançament d'un Hackathon. Amb el nom de 'Desafiament: Energia HidroPredictiva', es pretén buscar una solució a curt termini per predir amb alta precisió la capacitat de generació hidràulica. Tal com destaquen des de la institució, aquesta predicció és crucial per gestionar els pics de consum diari i garantir un funcionament eficient del sistema elèctric amb la major aportació renovable possible.

Les solucions més eficients seran treballades, exposades, valorades i premiades durant el mateix 14 d'octubre. El jurat estarà compost per perfils que abastin les àrees clau, com ara experts en energia hidroelèctrica, data scientists, professionals d'empreses del sector i acadèmics. Les inscripcions per al Hackathon estan obertes des del 5 de setembre fins al 18 de setembre a la pàgina https://algoritmosverdes.gob. ca