El rei Felip VI ha clausurat aquest dijous el Congrés de la Confederació Espanyola de Directius (CEDE) a A Corunya, en una jornada dedicada a la Intel·ligència Artificial que el monarca ha demanat un ús "ètic" i "responsable" de la tecnologia. Ha destacat les fortaleses d'Espanya en tecnologia i ha cridat a afrontar "amb esperança" la revolució tecnològica i la IA. Ho ha fet després que Isidre Fainé, president del CEDE i de CriteriaCaixa, defensés que "l'obsessió per la regulació" no minvi les potencialitats de la IA.

En aquesta disjuntiva entre la regulació i la innovació s'han mogut també la resta de ponents d'un acte que ha comptat amb la presència de 2.000 persones i en la que han participat la presidenta del Banc Europeu d'Inversions (BEI), Nadia Calviño, el CEO de CriteriaCaixa, Ángel Simón, o el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. A l'última taula de debat abans de la clausura, Francisco Reynés, CEO de Naturgy, ha alertat que el 2030 un 5% de l'energia europea anirà destinada a centres de dades, mentre que el CEO de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, ha demanat de "desregular" el sector de les telecomunicacions per a podler operar amb més competitivitat.

Europa Press

Reynés ha destacat que gràcies a la Intel·ligència Artificial poden millorar "la predictibilitat" a les xarxes de llum i gas i també millorar la priorització de problemes rebuts en els call-centers amb consultes de consumidors. Com la resta de ponents, ha destacat la importància de la formació per a l'ús de la IA de manera eficaç i responsable. Ha advertit també que el creixement de la IA farà augmentar els consums energètics i que haurà de ser "compatible amb la descarbonització".

En aquest sentit, Pallete ha destacat que Telefónica n'ha dut a terme "un de les grans programes de recapacitació d'Europa, amb 23.000 persones a qui hem ajudat a reenfocar la carrera".

Pallete ha destacat que l'impacte de la IA serà de "4 vegades la revolució estructural" i que produirà "un canvi d'era" i de paradigma. Ha ressaltat que el fet que Espanya tingui la xarxa de fibra més important d'Europa, ja a punt d'acomiadar les xarxes de coure, dona un avantatge competitiu a Espanya respecte a la resta. "És com si la revolució industrial hagués trobat Espanya plena de ferrocarrils", ha resumit.

Quant als seus usos concrets, ha explicat que l'empresa és capaç de predir gràcies a la IA quants clients poden abandonar l'empresa en les pròximes dues setmanes.

Consells per a les pimes

Pallete i Reynés han compartit consells de gestió de la IA per als directius de les pimes. El directiu de Naturgy ha defensat que els petits empresaris "tenen poc temps" per dedicar a innovació, però "coneixen millor que ningú on són els seus colls d'ampolla" i ha suggerit que els empresaris han "d'enfocar-se en implementar-lo en aquelles àrees on hi hagi més embús".

Pallete ha recomanat a l'empresari que "imagini on veu la seva empresa o sector d'aquí a 5 anys" i que implementi la IA cap aquest camí, així com "desenvolupar associacions amb proveïdors de servei" perquè ajudin a visualitzar i activar aquest futur.

Quant a les regulacions i desafiaments, Pallete ha lamentat que "Europa ha perdut el tren de la innovació" i ha recordat que algunes empreses europees marxen als Estats Units, però ha celebrat els informes Letta i Draghi i el fet de què la nova Comissió Europea apuntin a donar-los formes com "una oportunitat per a disear una política industrial". "Ens han de desregular, perquè vam competir amb actors desconeguts que no estan regulats", ha defensat.

"Coratge i temprança"

El president del CEDE i de CriteriaCaixa, Isidre Fainé, ha demanat una combinació de "coratge i temprança" per abordar la Intel·ligència Artificial i ha defensat que són "els homes i dones inconformistes i amb energia transformadora que han revolucionat els negocis". És per això que ha clamat a no obsessionar-se amb la regulació i, fins i tot respectant la privacitat i els drets davant dels abusos de la IA, aconseguir que "la curiositat intel·lectual doblegui el continuisme". Per a això, és necessari "invertir en innovació i formació" i que aquesta sigui permanent davant de la caducitat d'alguns coneixements que poden quedar obsolets amb la revolució tecnològica.

El rei Felip VI ha demandat a més que es treballi amb "flexibilitat" per a "si és precís, desaprendre l'après" a l'hora d'afrontar l'oporynidad de la IA. "Vosaltres, com a directius, heu de dur a terme una integració efectiva de la IA en les vostres empreses", ha dit el monarca. "Això implica identificar àrees on aquestes tecnologies permetin optimitzar processos, millorar la presa de decisions i fomentar la innovació constant evitant indigestions", ha afegit.