Construmat prepara una edició centrada a oferir als visitants les innovacions del mercat en l’àmbit de la construcció sostenible i les darreres solucions en eficiència energètica i materials i sistemes constructius sostenibles. En aquest sentit, a l’oferta de les empreses expositores, s’hi suma el Sustainable Building Congress, el congrés que Construmat organitza durant els tres dies de celebració del saló, i que en aquesta edició donarà visibilitat a projectes constructius sostenibles a escala mundial. Sota la direcció tècnica de Jorge Arditti, president de l’American Institute of Architects (AIA) a Mèxic i Latam, hi prendran part un centenar de ponents, amb experts de reconegut prestigi internacional, que abordaran qüestions com la bio habitabilitat i la salut, la IA i l’habitatge social. Una altra de les novetats serà el Construmat Experience, un espai on s’organitzaran ponències innovadores en un format interactiu que permetrà una connexió més directa entre ponents i visitants professionals i que està especialment dissenyat per a la participació d'empreses, associacions i entitats sectorials.
La 24a edició de CONSTRUMAT (Barcelona, 20 – 22 maig 2025) ens aproparà als temes més d'actualitat per al sector. Un d'ells, com no pot ser altrament, serà la intel·ligència artificial, una eina que desperta entusiasme i pors en la mateixa mesura. Per això és important anar obrint boca i conèixer de primera mà testimonis i desenvolupaments de diversos actors, des de diferents angles. Veus amb experiència amb una conclusió: suposa una palanca d'ajuda per fer front als reptes del sector i millorar a l'organització. Res millor que conèixer la realitat per ser conscients de la penetració i ús que s'està donant a la IA al sector de la construcció. Exposem de manera il·lustrativa casos d'èxit, amb diferents visions, així com diverses opinions amb perfils diferents. Una realitat que ens indica que estem al principi d'un procés de transformació de les organitzacions i una ajuda al seu dia a dia.
Convé tenir en compte el context i les característiques històriques del sector de la construcció, marcat per l'alta competència i deute, marges baixos, llarga durada dels projectes i escassa digitalització, cosa que ha provocat un alentiment del creixement de la productivitat. En aquest context, per a la majoria dels actors del sector, la IA és considerada una evolució i fins i tot una revolució. Desenvolupadors de solucions ens assenyalen que “la IA està transformant la construcció en optimitzar temps i millorar-ne la precisió”. Així ens ho indica Quim Civit, fundador de la empresa emergent tecnològica Rendair.
En aquesta línia, des de Nidus Lab, empresa que compta amb una plataforma d'IA generativa, a través de la CEO i fundadora, Ana Lozano, afegeix que “la IA està revolucionant el sector de la construcció, transformant processos manuals i intuïtius en solucions automatitzades que optimitzen disseny, costos i sostenibilitat”. Per part seva Eladio García, director d'Infraestructura i Indústria de Minsait, la companyia del Grup Indra referent en transformació digital i Tecnologies de la Informació, indica que “la intel·ligència artificial (IA) s'està convertint en una palanca clau per donar resposta als reptes del sector Tot i que el sector de la construcció tradicionalment ha tingut un acostament conservador a aquests conceptes, sorgeix una conscienciació sobre accelerar la transformació aprofitant les noves tecnologies. A això, el sector segueix tenint un llarg camí. Soci fiable i especialitzat. Per això, Minsait compta amb perfils especialistes, metodologies pròpies contrastades… Tot per ajudar a respondre a aquesta nova revolució: la intel·ligència artificial i els copilots amb IA generativa”.
I què pensen els arquitectes? Des de l'estudi d'arquitectura CIP Arquitectes, el seu CEO (i també president de l'Associació de rehabilitació a gran escala, Ressorgeix), Julián Domínguez, entra al detall i assenyala que “al nostre estudi, la integració d'intel·ligència artificial ha transformat les primeres fases de disseny, cosa que permet desenvolupar múltiples propostes que parteixen d'axiomes sòlids i es jerarquitzen segons les preferències del client. Aquest enfocament ha millorat tant la precisió com la qualitat dels projectes, assegurant que cada espai respongui de manera eficient a les necessitats específiques de cada promotor”. Domínguez afegeix que “un avantatge clau de les nostres eines d'IA és la capacitat d'integrar la normativa des de l'inici del disseny, cosa que assegura que cada projecte compleixi els requisits reglamentaris de manera fluida i precisa. Aquesta automatització no només facilita una feina alineada amb la normativa, sinó que també assegura la coherència entre memòries descriptives, plànols i pressupostos. En anticipar i resoldre possibles conflictes, optimitzem el flux de treball i reforcem la qualitat del projecte, garantint un procés més àgil i eficient en totes les fases”.
Com s'està desenvolupant la IA al sector?
Els protagonistes ens expliquen les seves experiències en aquesta matèria. Des de Minsait, Eladio García assenyala que “acompanyem els nostres clients amb multitud de tasques que poden cobrir la totalitat de necessitats dels mateixos: Govern MLOps i LLMOps, Gestió del coneixement (govern de dada desestructurada), Compliment normatiu d'IA, Govern d'IA (des d'innovació fins a productiu) i Implementació de casos d'ús en diferents tecnologies d'IA des de la IA més tradicional (visió artificial, algorismes d'analítica avançada…) fins a la IA generativa”. Per part seva Quim Civit, assenyala que “A Rendair, oferim renderitzats instantanis d'alta qualitat que permeten als nostres clients visualitzar i ajustar les seves idees en temps real, accelerant així el procés creatiu”. Ana Lozano, Nidus Lab, posa el focus que aquestes tecnologies ofereixen solucions innovadores i escalables en un moment crític d'escassetat d'habitatge assequible. "A Nidus Lab, hem desenvolupat una plataforma d'IA generativa que redefineix les fases primerenques del desenvolupament immobiliari, avaluant múltiples alternatives ràpidament per maximitzar l'eficiència i la viabilitat de cada projecte, contribuint així a un habitatge més accessible, capaç d'incorporar tècniques d'industrialització", afegeix.
Iniciatives i casos d'èxit sectorials desenvolupats
Res millor per conèixer de primera mà casos d'èxit al sector en l'ús de la IA.
"Un cas d'èxit notable és la col·laboració amb estudis d'arquitectura que han reduït un 90% el temps de previsualització de projectes", ens assenyala Quim Civit, de Rendair. Ana Lozano, de Nidus Lab, exposa que “la nostra tecnologia ha demostrat el seu impacte en casos com la col·laboració amb Aedas Homes, optimitzant projectes, i el desenvolupament de DIAGIC amb Lignum Tech, automatitzant el disseny de façanes industrialitzades. Aquests èxits reflecteixen el potencial de la IA per fer la construcció més eficient, sostenible i socialment responsable”.
Finalment, des de la consultora Minsait ens exposen els avenços que estan aconseguint:
- IAGen assistent generatiu: integració de petits assistents en processos com a ALiaDOs
- Anàlisi i qualificació: requalificació de plecs (anàlisi preliminar de punts crítics per avaluar interès)
- Q&A: assistent de dubtes tècnics, assistent de dubtes de la normativa, espai d'interrogació documental, xatbot per a dubtes de procediment intern de cada companyia i consulta de KPI amb llenguatge natural.
- Generació i conversió: traductor de documents i assistent per a formularis
- Grans projectes: Algorismes de previsió de costos de projectes
- IAGen acceleració tecnològica: copilotatge de desenvolupadors (eines existents) i personalització de Models LLM (desenvolupament a mida).
Un món en desenvolupament que cada vegada compta amb més adeptes i que no té marxa enrere en el sector.