El País de Demà (grup de Poblet) proposa la creació de l’Agència Catalana per la Innovació (InCAT), la qual, amb capacitat executiva, facilitaria la implementació de projectes i polítiques innovadores amb un impacte elevat en la competitivitat i sostenibilitat de l'economia catalana en general i la indústria en particular. L’Agència, a escala estratègica, hauria de dependre i estar liderada pel president de la Generalitat amb estreta interacció amb els Departaments d’Economia i Finances i el de Recerca i Universitats, garantiria la coherència i evitaria duplicitats. Aquesta proposta ja ha estat traslladada al president del Govern, Salvador Illa, i posa l'accent en la transformació que pot suposar aplicar de forma correcta la IA en els processos industrials catalans.

Mancances vigents

Així doncs, Catalunya amb un rol de lideratge per al qual fa al desenvolupament industrial, científic i tecnològic a l’Estat espanyol, es troba davant del repte d’impulsar la innovació per mantenir una economia competitiva i sostenible en el context de la societat del coneixement. Tot i disposar d’un sistema d’investigació potent, els resultats científics no es tradueixen plenament en innovacions en el mercat, un dèficit que limita el seu potencial global i que s’emmarca en la coneguda Paradoxa Europea.

Atès que Catalunya té el potencial per liderar la innovació i convertir-la en motor de progrés econòmic i social els membres del País de Demà, juntament amb agents de la innovació, proposen la creació de l’Agència Catalana de la Innovació (InCAT), un organisme amb capacitat executiva que lideri la coordinació i promoció de la innovació a Catalunya. Aquesta agència substituiria l’actual Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació (CIRI) i tindria funcions decisòries per implementar polítiques, dirigir recursos i assegurar una execució àgil i integral dels objectius establerts. Representaria una oportunitat única per tancar el cercle entre ciència i indústria i posicionar el país com un referent europeu en innovació.

Com s'estructura?

Per assolir-ho i garantir coherència i eficiència, es proposa que l’Agència depengui directament de la presidència de la Generalitat, amb una estreta interacció amb els departaments d’Economia i Finances i el de Recerca i Universitats. Això permetria assegurar una implementació efectiva dels projectes amb un alt impacte en la competitivitat i sostenibilitat de l’economia catalana.

Les prioritats estratègiques d’InCAT, se centrarien a dissenyar i implementar polítiques d’innovació; Fomentar la transferència tecnològica i la col·laboració publicoprivada; Impulsar sectors estratègics d’alt impacte, com la biotecnologia, energies renovables, intel·ligència artificial, mobilitat sostenible i economia circular; Acompanyar la transformació digital de les PIMES i l’Administració Pública; Potenciar la sostenibilitat en la innovació i la ciberseguretat; Descentralitzar la innovació per portar-ne els beneficis a tot el territori.

En l’aportació d'idees i debats per l'anàlisi i elaboració del document han participat unes 150 persones, membres del País de Demà. Les sessions de treball i  la redacció del document ha estat coordinat per Antoni Garrell i Guiu, amb la col·laboració de: Esteve Almirall, professor d'ESADE i membre del Consell Editorial d'ON-IA; Daniel Altimiras; Rodolfo Fernández-Cuellas; Josep Pallarès; Roger Polls; Lluís Recoder i Jordi Willians Carnes.