Darrerament, el concepte d'intel·ligència artificial va acompanyat d'un altre adjectiu, 'generativa'. Però és el mateix parlar d'intel·ligència artificial coneguda com a tradicional que fer-ho afegint el mot generativa? Les diferències són significatives i les mateixes empreses ja comencen a adoptar posicionaments per fer-les diferenciar. Una de les impulsores és la mateixa Indra, un gegant espanyol que, a través de la seva subempresa Minsait, ja subratlla que "dins la transformació dels seus serveis i oferta, l'empresa tecnològica ha identificat acceleradors i solucions pròpies que combinen la robotització amb la IA Tradicional i la IA Generativa (i que ha anomenat alIAdos) vinculats directament amb la seva evolució i operació, no només en la seva oferta de solucions, sinó també en la forma que té de fer les coses de cara als seus clients, es diu de processos tan automàtics i necessaris com preveure la demanda, extreure informació per a formularis, assistència de suport funcional".
Diferència en el ritme
Però quines diferències o quin valor afegit aporta la generativa? La Intel·ligència Artificial (IA) és una branca de la informàtica dedicada a crear màquines capaces de tenir un comportament intel·ligent. És la ciència de dissenyar algoritmes i sistemes intel·ligents que poden realitzar tasques que normalment requereixen intel·ligència humana. Això inclou la resolució de problemes, el reconeixement de la parla, la traducció d'idiomes i la presa de decisions. La IA va des de l'assistent de veu del vostre telèfon intel·ligent fins a algorismes complexos que impulsen la presa de decisions en finances i sanitat.
En canvi, la IA generativa (Gen AI) representa el següent pas en l'evolució de la IA. És un subconjunt d'IA centrat a crear contingut nou i original. A diferència dels sistemes tradicionals d'IA, que funcionen basant-se en dades i regles preexistents, la IA generativa genera noves dades i idees, des d'art digital fins a composicions de text noves. Utilitza tècniques avançades d'aprenentatge automàtic, com ara l'aprenentatge profund, no només per analitzar sinó també per produir contingut creatiu i rellevant per al context.
La transició de la IA a la IA generativa és una fita clau en la història de la tecnologia. Les arrels de la IA es remunten a la dècada de 1950 , amb el desenvolupament de xarxes neuronals simples i la prova de Turing, dissenyada per avaluar la capacitat d'una màquina per mostrar un comportament intel·ligent. Tanmateix, no va ser fins a l'auge de les grans dades i la potència computacional avançada al segle XXI que la IA va començar a florir realment.
En resum, la IA generativa es diferencia de la IA tradicional, incloses les formes d'IA febles dissenyades per a tasques específiques i limitades. Gen AI se centra en un ventall de capacitats més ampli i dinàmic. Transcendeix el simple processament de dades, aventurant-se en l'àmbit de la creació de contingut nou i original. Aquest canvi de la mera interpretació de dades a la creació de contingut marca una evolució significativa en el panorama de la IA.