L'entrega de l'Emprèn-IA de l'Ariadna Font Llitjós ens porta a conèixer Elisenda Bou-Balust, enginyera de telecomunicacions per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), electrònica per la Universitat de Las Palmas de Gran Canària (ULPGC) i doctora per la UPC-MIT. També va ser reconeguda per la Fundació Princesa de Girona i ha col·laborat amb la NASA, el MIT i Google en el camp de la intel·ligència artificial aplicada als satèl·lits. Ha estat guardonada per Google, Thales i GMV entre d’altres. Va ser cofundadora i CTO de Vilynx, una start-up d'Intel·ligencia Artificial que va ser la primera adquisició d’Apple a Espanya el 2020.
També participa assíduament en iniciatives com Women in STEM a centres d’educació secundària i universitària. El 2018, va rebre el premi Jove Empresari de Catalunya i el 2022 el Premi Princesa de Girona categoria Empresa. Ha compaginat i liderat diverses start-ups i en els darrers anys ha estat cap d'Apple Media Knowledge.
Ara, torna a llançar-se al món de l'emprenedoria."Jo sempre havia volgut fer recerca acadèmica, però se'm va creuar el Juan Carlos Riveiro (CEO i cofundador de Vilynx) i vaig conèixer la part de l'emprenedoria i ja no he vist la manera de desenganxar-me". Precisament, ell ha estat una de les persones clau per canviar el rumb inicial de Bou-Balust: "Tenia zero intencions, de fet ho desconeixia i anava a demanar una beca postdoctoral i fer recerca en l'àmbit de la universitat. Però amb el doctorat vaig entrar en el marc dels projectes europeus i em vaig adonar que passava massa temps en tasques de gestió, de redactat o sol·licituds, que no eren l'àmbit pel qual m'havia especialitzat. I, el Juan Carlos Rivero, em va obrir els ulls sobre aquest altre model que permetia aconseguir inversió en deep tech, continuar fent recerca i, a la vegada poder productivitzarla.
Com va marcar les diferències?
La punta de llança d'aquest perfil d'emprenedora va arribar amb Vilynx: "La nostra teoria era que hi ha prou informació a internet i si la podies estructurar i indexar, la gent podria obtenir respostes, el que ara es fa amb els LLM. Ens vam trobar que els mitjans de comunicació tenien aquest problema, amb catàlegs molt grans de vídeos, imatges o text de feia 30 anys i l'equip editorial necessitava crear notícies a partir d'un arxiu. Quan vaig anar a estudiar a Amèrica vaig sentir que arribava amb una bona motxilla d'estudis procedents de la UPC, i vaig entendre la qualitat dels estudis i talent que tenim aquí. Per això, a Vilynx vam muntar tot l'equip d'enginyeria a Barcelona i la part més comercial des dels Estats Units".
Per tot plegat, conclou: "Com a emprenedor et poden passar moltes coses, si jo prenc una mala decisió a una gran empresa puc perdre la feina, però quan tu tens una empresa, si desenvolupes una tecnologia i no funciona pel que sigui, ja no només ets tu qui pots perdre la feina, sino tu i la resta de l'equip. La responsabilitat es multiplica i es pateix molt". De la mà d'Ariadna Font Llitjós, coneixem l'emprenedoria i l'apliquem a les tendències més noves d'intel·ligència artificial que ambdues ens desgranen.