Greg LaBlanc és professor a Berkeley Haas, a Berkeley School of Enginieering, Stanford, HEC and host del pòdcast unSILOed. També ha impartit classes a la Facultat de Dret i al Departament d'Economia de Berkeley. Guanyador de nombrosos premis d'ensenyament, inclòs el premi Haas Cheit, imparteix classes de finances, estratègia, dret, innovació, ciència de dades, transformació digital i finançament de risc. És llicenciat a la Wharton School i va estudiar dret a la Duke University, la George Mason University i la UC Berkeley School of Law. Ha estat consultor en les àrees d'innovació, presa de decisions, gestió de riscos i estratègia a tot el món. Ha assessorat nombroses startups, especialment en fintech, IA i operacions de persones. La seva recerca es troba a la intersecció de la llei, la innovació i l'ús de dades en indústries que canvien ràpidament.
En aquesta nova entrega de l'ENTREVISTA ON-IA, el professor Esteve Almirall conversa amb ell per analitzar el paper de les tecnològiques en un món 100% disruptiu marcat per la intel·ligència artificial. Et convidem a escoltar l'entrevista en anglès o bé llegir-la en aquest mateix article.
Què diferencia Silicon Valley d’aquí?
A Silicon Valley, siguis gran o petit, has d’estar al capdavant de cada revolució tecnològica. Si no, desapareixes. Tothom recorda Blockbuster, Toys R Us o Sun Microsystems. Meta, per exemple, ha mantingut el rètol de Sun a les seves oficines per recordar que van substituir una rockstar i que el preu de quedar-se enrere és morir.
I les empreses petites, com competeixen?
Només tenen dues opcions: adoptar la tecnologia o morir. Com sempre dic: "Avui, tota empresa és o una empresa tecnològica o està morta". Ara ho he matisat: "O ets una empresa de software o estàs mort". No cal fer el teu propi software, però has d'integrar-lo en tot si vols sobreviure.
Per cert, tu tens un pòdcast molt conegut – unSILOed. Qui és el teu pròxim convidat?
Gary Marcus, un recercaire d’IA a NYU molt conegut.
Es diu que Europa regula i els EUA innoven. Què en penses?
És un malentès. Als EUA, la regulació depèn més de la interpretació judicial que de lleis explícites. Això dona més llibertat i permet reaccionar de pressa si hi ha efectes no desitjats. Soc un ferm defensor de la regulació mitjançant litigis en lloc de reguladors.
I les feines, desapareixeran?
Les feines sempre canvien. A Espanya, fa unes dècades, la majoria treballava en agricultura. Ara no. Les tasques manuals i artesanals guanyaran valor. Agafem els comptables. A principis del s. XX ser comptable volia dir ser molt precís en fer llargues sumes. Això va canviar quan van arribar les calculadores i tornarà a canviar amb el full de càlcul. Ara fan anàlisi financera i fiscalitat. Jo prefereixo sens dubte ser un comptable ara que a principis del s. XX! Amb els metges passen coses semblants. Un metge als EUA dedica de mitjana uns 7 m a cada pacient i es passa la major part del temps fent feina administrativa. Si podem reduir això a pràcticament res, haurem guanyat tots molt!
Què passarà amb les universitats?
Les universitats investiguen, però són molt lentes innovant. Si mires qualsevol aula, no és gaire diferent de la Bolonya del segle XIV. En el futur, la IA generativa farà molta feina, però els mentors seran més importants que mai, la qual cosa a les empreses està desapareixent.
Europa està quedant enrere?
No és una percepció, és una realitat. Calen canvis:
- Educació: formar gent que entengui de software.
- Competitivitat: menys xarxes protectores. Les empreses han de competir i evolucionar. Si mirem les grans empreses d’Alemanya, França o Anglaterra, són les mateixes que fa 30 anys.
- Mobilitat: de persones, capitals i propietat intel·lectual.
A Europa hi ha una gran protecció al treball, però als Estats Units tenim plena ocupació que és quelcom millor. Si perds la teva feina, en trobaràs ràpidament una altra i això et permetrà evolucionar professionalment i personalment. Europa necessita una major mobilitat de persones, propietat intel·lectual i capitals i acceptar la idea que les empreses no estan dissenyades per durar sempre. Les empreses evolucionen o moren, però si no fan cap de les dues coses, tenim un problema.
I Espanya o Catalunya?
Hi ha molt talent. Però si vols fer Venture Capital a Espanya, sembla que totes les institucions estiguin en contra teva. Això ha de canviar. Si he de donar un consell a un emprenedor: agafa un avió i ves a Silicon Valley. Però això no hauria de ser necessari. Fer d’emprenedor hauria de ser normal des de la universitat.
Moltes gràcies, Greg! Tant de bo canviï tot això!
Gràcies a vosaltres!