El projecte per optar a una AI Factory impulsada per la Comissió Europea oferirà accés a potents recursos computacionals i serveis d’R+D a empreses emergents, pimes i científics, accelerant el desenvolupament d’aplicacions d’IA alineades amb els valors europeus. En aquesta línia, el Govern acaba de confirmar que donarà suport a la candidatura del Consorci Barcelona Supercomputing Center - Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) per formar part de les factories d’intel·ligència artificial europees (AI Factory), en el marc de la convocatòria de l’Empresa Conjunta Europea de Computació d'Alt Rendiment (EuroHPC JU).

En cas de ser seleccionada, la candidatura catalana serà cofinançada al 50% entre la Comissió Europea i els governs que recolzin el projecte. Amb aquesta iniciativa, Barcelona i Catalunya opten a esdevenir un epicentre de desenvolupament en IA per permetre tant al sector públic com al privat impulsar projectes d’R+D d’alt impacte en ciència i tecnologia.

Transformació sense precedents

La proposta del BSC-CNS inclou una ampliació de la capacitat de supercomputació amb una actualització del MareNostrum5, que es veurà equipat amb tecnologia avançada d’acceleradors d’IA per a l’entrenament i el desenvolupament de models generatius de gran escala. Les AI Factories són un nou tipus d’infraestructura dissenyada per la Comissió Europea per impulsar la innovació i el desenvolupament en IA. Aquesta iniciativa s’emmarca en el recent paquet de mesures de la Unió Europea per posicionar Europa com a referent mundial en IA, afavorint l’alineament amb els valors ètics i normatius de la UE.

Més enllà de l’àmbit de la recerca, la iniciativa de les AI Factories vol traslladar el seu impacte al món de l’empresa. Seguint aquesta línia, la candidatura del BSC-CNS també inclou una àmplia proposta de serveis d’R+D i formació en IA per a usuaris d’aquesta nova instal·lació, que comprèn capacitat de càlcul, emmagatzematge de dades i accés a eines i serveis de suport d’IA adequats per a les necessitats dels usuaris públics i privats de tota la UE. La factoria d’intel·ligència artificial integrarà recursos tecnològics avançats, dades i talent especialitzat. Aquest ecosistema servirà perquè empreses, startups, pimes i institucions accedeixin a una infraestructura de supercomputació optimitzada per a IA i a una xarxa de serveis complementaris. L’objectiu és democratitzar l’accés a recursos d’IA per a sectors amb recursos limitats i així fomentar la innovació en àrees com ara biomedicina, climatologia i disseny de xips, seguint la visió europea de construir IA generativa alineada amb els valors de la UE.

El projecte d’AI Factory de Barcelona està alineat amb l’informe de la Comissió Europea sobre IA generativa i amb el recent Informe Draghi sobre el futur de la competitivitat europea en l’àmbit de la IA i el seu potencial en múltiples sectors. Aquestes línies mestres reflecteixen la importància de comptar amb infraestructures que permetin l’ús de models d’IA en ciència, medicina, indústria i sostenibilitat, entre d’altres. Amb una primera inversió de 580 milions d’euros per part de la Comissió Europea per a la xarxa de Supercomputadors d’Alt Rendiment (EuroHPC), els països membres estan cridats a contribuir a aquests projectes estratègics. En el cas de Barcelona, la factoria no només millorarà el MareNostrum5, sinó que obrirà les portes al talent europeu i promourà una infraestructura experimental de supercomputació dissenyada per a IA. La convocatòria de la Comissió Europea avança una resolució per al mes de desembre. Si s’aprova, el projecte d’AI Factory començarà la seva implementació l’any 2025, amb l’objectiu d’operar plenament a finals d’aquest mateix any. Aquesta AI Factory és clau en l’enfortiment de l’autonomia digital europea i el lideratge en el desenvolupament ètic de la IA.