En el nostre dia a dia moltes empreses, sobretot pimes, ens pregunten com han d'integrar la IA a la seva organització. En altres ocasions, ens relaten com, després d'iniciar la integració d'IA amb la consegüent inversió, no els ha servit per millorar o optimitzar els seus processos o serveis. I és que no n'hi ha prou amb integrar ChatGPT o Copilot a les nostres tasques i processos. Cal utilitzar les eines d'IA que realment necessitem i ens serveixin per millorar en aquells processos que ens hàgim proposat.
Integrar les eines d'una manera erràtica o sense estratègia definida tindrà efectes negatius, entre els quals, augmentar la càrrega de treball dels equips i la seva frustració i, pitjor encara, perdre a mitjà i llarg termini avantatge competitiu en favor d'altres empreses competidores del nostre sector. Hi ha alguns passos a continuar, imprescindibles, per dur a terme aquest projecte de transformació digital amb IA en l'empresa de manera reeixida.
Podrien enunciar-se així:
- Escollir les tasques del teu equip a optimitzar amb IA i plantejar un pilot amb alguna d'elles.
- Analitzar i seleccionar acuradament les eines que necessita la teva empresa per a aquestes tasques;
- Oferir formació a l'equip i identifica champions que puguin ajudar i inspirar els altres;
- Analitzar en funció de la finalitat, si has de complir requisits reguladors del Reglament IA, RGPD i d'altres.
Escollir les tasques i plantejar un pilot
En primer lloc, analitzar les tasques i els processos dels equips per veure quins podrien ser objecte del primer pilot o prova amb IA. Podrien ser tant tasques repetitives de poc valor afegit i que consumin molt temps com altres tasques de més valor afegit que ens permetin fer un salt qualitatiu en els béns o serveis que oferim. En el primer dels escenaris estaríem estalviant temps i costos significatius. En el segon, estaríem a més guanyant avantatge competitiu al nostre sector. Seria desitjable realitzar el pilot en aquelles tasques o departaments que suposin un cas d'ús interessant per la seva possible escalabilitat a altres departaments o equips.
Analitzar les eines que necessita la teva empresa
Es tracta de veure quines de les eines disponibles al mercat necessitem en aquesta fase. Les més útils poden ser les que duen a terme múltiples tasques com ChatGPT, però també hi ha moltes altres, Perplexity, Claude, Anthropic... Gairebé cada dia es publiquen noves eines. També n'existeixen ja unes quantes d'especialitzades per sector d'activitat (legal, màrqueting, etc.). És aconsellable no subscriure's a gaires alhora; unes quantes d'escollides i entre elles una de les més versàtils pot ser una bona opció per començar.
Formar l'equip
Cal invertir temps i recursos a formar els equips. Segons la llei, a més, cal capacitar els empleats en el compliment tant del Reglament d'IA com en l'ús ètic i acceptable de la IA. D'altra banda, haurem de comprovar o realitzar auditories internes en relació amb la utilitat d'aquesta. A més, cal mantenir aquesta formació actualitzada en tot moment, perquè la llei evolucionarà i també hi haurà directrius sectorials i mecanismes d'aplicació de la norma a què hàgim d'estar atents. En aquests casos, possiblement haurem d'acudir a recursos externs i professionals en aquesta matèria. És molt recomanable designar un responsable de compliment d'IA o un equip de governança d'IA, si és possible, multifuncional i multidisciplinari.
Analitzar finalitats i complir amb el Reglament IA
Perquè tot l'anterior no resulti en va o fallit, cal tenir en compte des del principi el compliment normatiu. Idealment, enllaçarem aquesta anàlisi amb el programa de Compliance de l'empresa. En tot cas, en primer lloc, determinarem en quina categoria de risc es trobaria la finalitat per a la qual adoptem IA. El Reglament IA estableix algunes categories de sistemes d'IA de risc inacceptable i que queden, per tant, prohibides (puntuació social, identificació biomètrica en temps real en determinades circumstàncies, IA que aprofitin vulnerabilitats o que s'utilitzen per manipular conductes, etc.).
En segon lloc, cal veure si la finalitat d'ús és d'alt risc: per exemple, per contractar, avaluar, acomiadar empleats; relacionades amb infraestructures crítiques; identificació biomètrica remota; categorització biomètrica en funció d'atributs; reconeixement d'emocions; educació i formació professional; accés i gaudi de serveis i prestacions públics essencials. En aquests casos, haurem de complir una sèrie de requisits i obligacions estrictes: gestió de riscos, registres de logs, gestió de qualitat, instruccions d'ús i documentació tècnica, intervenció humana, avaluació d'impacte en drets fonamentals, entre altres.
Al contrari, si es tracta de l'ús d'un chatbot, o la creació de continguts que puguin ser considerats deepfakes, etc., que són casos de risc limitat, estarem sotmesos a obligacions de transparència. Finalment, els casos de risc mínim estan sotmesos a poques obligacions.