En els seus últims dies de mandat, l'administració del fins ara president Joe Biden, acaba de publicar un nou sistema de control d'exportacions per a xips d'intel·ligència artificial (IA).
Les restriccions a l'exportació classifiquen els països en tres categories diferents:
- Aliats propers: un grup selecte de 18 països, incloent-hi el Japó, el Regne Unit, Alemanya i els Països Baixos, mantindran accés sense restriccions als xips i la tecnologia d'IA dels Estats Units.
- Països amb restriccions: a aproximadament 120 estats, entre ells Israel i l'Aràbia Saudita, se'ls imposaran límits estrictes en la quantitat de xips que poden adquirir.
- Països vetats: La Xina, Rússia, l'Iran i Corea del Nord no podran importar aquests xips.
Gegants tecnològics com Microsoft, Google i Amazon podran sol·licitar permisos especials per esquivar algunes d'aquestes restriccions específiques en funció del país. Tanmateix, hauran de complir requisits de seguretat estrictes, mantenir almenys el 50% de la seva capacitat de computació d'IA als Estats Units i limitar la capacitat de computació a qualsevol país fora dels Aliats propers a no més del 7% del seu total.
Reaccions de la indústria
El principal fabricant de xips d'IA, Nvidia, ha criticat durament les noves regulacions, qualificant-les d'"excés desmesurat" i que posen en perill la posició de lideratge dels Estats Units en el desenvolupament de la IA. L'empresa americana argumenta que aquestes restriccions afectaran tecnologies ja disponibles, com a ordinadors de joc, alhora que podrien atorgar avantatges a competidors estrangers.
Reaccions de l'àmbit polític
En l'àmbit polític, el senador republicà Ted Cruz, pròxim president del Comitè de Comerç del Senat, ha expressat que aquestes regles van ser desenvolupades en secret, sense la participació del Congrés ni de les empreses nord-americanes, i podrien "destrossar el lideratge nord-americà en semiconductors". Cruz adverteix que podrien utilitzar la Llei de Revisió del Congrés per revertir aquesta nova regulació. Per la seva part i malgrat les crítiques, l'administració Biden defensa les mesures com essencials per a la seguretat nacional. L'assessor de Seguretat Nacional, Jake Sullivan, assenyala que els Estats Units avantatgen la Xina en el desenvolupament d'IA en uns sis a divuit mesos. Les restriccions en la venda de semiconductors s'espera que ajudin a conservar l'esmentat avantatge temporal.
Implementació i futur de les regulacions
Les noves regles publicades entraran en vigor en 120 dies, facilitant temps a la pròxima administració per revisar-les. Encara que el president electe Donald Trump assumirà el càrrec avui, dia 20 de gener, els experts anticipen que probablement mantindrà restriccions estrictes, almenys cap a la Xina, en aquest àmbit.
Aquestes restriccions tindran impactes significatius en les empreses tecnològiques nord-americanes que depenen de mercats internacionals. La necessitat de complir requisits de seguretat més estrictes i les limitacions en la capacitat de computació d'IA a l'estranger podrien afectar negativament les seves operacions i estratègies d'expansió global.
L'objectiu del manteniment del lideratge en IA
Les noves restriccions d'exportació de xips d'IA reflecteixen l'esforç per part dels Estats Units per protegir el seu lideratge tecnològic, alhora que s'intenten abordar qüestions de seguretat nacional. Tanmateix, han generat crítiques tant de la indústria tecnològica com de certes figures polítiques, els qui adverteixen sobre possibles impactes negatius en la innovació i el lideratge nord-americà al sector de semiconductors.
La posició d'Europa
La Comissió Europea ha manifestat la seva preocupació, subratllant que la Unió Europea (UE) representa una oportunitat econòmica i no un risc per a la seguretat de Washington. La vicepresidenta executiva i el Comissari de Comerç han destacat que és d'interès tant econòmic com de seguretat per als Estats Units que la UE pugui adquirir xips d'IA avançats sense restriccions. Aquestes restriccions podrien afectar la competitivitat tecnològica d'Europa, especialment en sectors que depenen de semiconductors avançats. La UE ha estat treballant en enfortir la seva sobirania i autonomia digitals, en particular, en l'àrea dels semiconductors, la IA, la tecnologia quàntica i les telecomunicacions. En aquest sentit, advocava així mateix el recentment publicat Informe Draghi.