La Intel·ligència Artificial (IA) generativa automatitzarà fins al 30% de les hores treballades per a l'any 2030, segons es desprèn de l'informe 'Un nou futur del treball: la carrera per desplegar la IA i elevar les habilitats a Europa i més enllà', publicat pel 'McKinsey Global Institute'.

En concret, l'anàlisi de la consultora revela que, en un escenari d'adopció mitjana de la IA generativa, el proper any 2030 fins al 30% de les hores treballades actualment podrien ser automatitzades impulsades per aquesta tecnologia, per al 2035 arribar al 45% a la Unió Europea i al 48% als EUA, un canvi que afectarà els mercats laborals.

En aquesta línia, l'estudi destaca que a mesura que aquesta tecnologia continua remodelant el mercat laboral, la demanda de llocs de treball evolucionarà en conseqüència.

Les companyies necessitaran enfocar-se en la capacitació

Així, en els camps de STEM (Ciències, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques, per les seves sigles en anglès) i atenció sanitària, s'espera que la demanda de professionals augmenti entre un 18% i un 30% fins a 2030, mentre que, al contrari, s'estima que els llocs de treball en producció, servei al client i vendes disminueixin fins aquest mateix any.

En aquesta línia, el soci de McKinsey & Company Carlos Fernández Naveira fa recalcament que les companyies necessitaran enfocar-se en "la capacitació i el reciclatge dels seus empleats per mantenir-se competitives".

"Es preveu un increment en la demanda de competències tecnològiques, socials i emocionals, mentre que les competències físiques, manuals i cognitives bàsiques disminuiran. A més, s'ha identificat una manca de competències avançades en tecnologies de la informació, anàlisi de dades, pensament crític i creativitat en els treballadors, pel que hauran de ser reentrenats," ha afegit el soci de la consultora.

Noves habilitats

En aquest sentit, l'informe apunta que, en un escenari mitjà, les companyies s'enfrontaran a "importants canvis ocupacionals", amb fins a 12 milions de treballadors canviant d'ocupació tant a Europa com als EUA.

Això suposa el doble del ritme previ a la pandèmia, afectant especialment als treballadors de baixos salaris, que necessitaran noves habilitats per accedir a llocs de treball més ben remunerats, indica l'estudi.

Referent a això, el soci de McKinsey Fernánez Naviera, assenyala que gestionar aquesta transició "de manera responsable" requerirà que els líders empresarials i polítics inverteixin en la formació i millora de capacitats dels seus empleats, mentre centren esforços en implementar solucions de IA.

Les persones, en el centre

"El desplegament de la IA només serà reeixida si involucra les persones, i és que aquestes han d'estar en el centre de la transformació perquè promeses de millores de productivitat es converteixin en una realitat en el futur", ha explicat el soci.

Una de les principals conclusions de l'anàlisi de la consultora és que una adopció accelerada de l'IA generativa, juntament amb una reubicació proactiva dels treballadors, podrien ajudar Europa a aconseguir una taxa de creixement de la productivitat anual de fins al 3% fins a 2030.

"Tanmateix, una adopció i reubicació lenta podria limitar aquest creixement al 0,2%, més a prop del nivell actual de productivitat a Europa Occidental", detalla el document, en el que també es reflecteix que la transició no només requerirà noves habilitats tècniques i d'enginyeria, sinó també una adaptabilitat més gran en la força laboral per ocupar rols emergents".

Finalment, l'informe posa en relleu quatre prioritats clau per als líders empresarials en el context de l'automatització i la IA generativa. Al primer lloc es troba comprendre el potencial d'aquestes tecnologies per millorar i automatitzar el treball, al que li segueix planificar estratègicament la transició de la força laboral. En tercer lloc, se situa el fet de prioritzar el desenvolupament del talent adequat, i, en últim lloc, continuar l'educació sobre tecnologies d'automatització per maximitzar el seu impacte en l'empresa.