L'IA ha revolucionat la medicina. Encara que el factor humà i l'experiència dels metges sempre serà necessària, combinar aquests coneixements amb les facilitats que aporta l'IA permet obtenir resultats clínics molt més òptims. És a dir, es millora la salut de les persones. Són molts els àmbits de la medicina en els quals s'estan obtenint millores gràcies a aquesta tecnologia, com és en el cas de malalties degeneratives, cardiovasculars, renals o, fins i tot tumors.
De fet, un dels grans avantatges que ofereix l'anàlisi de dades és el de poder predir o detectar malalties de manera primerenca, la qual cosa dona com a resultat unes taxes majors d'èxit quant al seu tractament. "Un exemple clar és en patologies com el càncer, ja que com més ràpid sigui el diagnòstic, millors seran les probabilitats que el pacient pugui sobreviure", comenta Ruth Cuscó, directora gerent d'ASHO, companyia líder en codificació sanitària. L'anàlisi i processament d'imatges mèdiques, com puguin ser les tomografies o ressonàncies, és una de les tècniques més desenvolupades, segons el Llibre Blanc sobre l'IA aplicada a la salut, del Center of Innovation for Data Technology and Artificial Intelligence (CIDAI). D'aquesta manera, es poden detectar de manera molt més ràpida signes de malalties com un càncer.
Com funciona?
En aquest sentit, Cuscó destaca que "l'IA pot analitzar quantitats inimaginables de dades, imatges o resultats de proves per detectar patrons que per a un metge podria ser gairebé impossible de percebre". Tot i així, recorda que "és necessari que les dades siguin tractades de manera òptima, és a dir, que siguin precisos i complets, per poder tenir resultats veritablement útils per a la salut dels pacients". Per això, en ASHO consideren que la formació de professionals en IA es converteix en un camí necessari. La codificació de les dades no només permet una detecció més primerenca, sinó que també pot millorar els tractaments. "Amb la IA millora la capacitat per personalitzar els tractaments que necessita cada pacient. Seguint l'exemple del càncer, cada pacient respon d'una manera diferent d'ells. Si els personalitzem, la taxa d'èxit augmenta de manera considerable", afirma Cuscó.
A més de millorar l'eficàcia dels tractaments, també es minimitzen els efectes secundaris i es millora la recuperació. D'altra banda, l'entrada de l'IA en la medicina també s'ha tornat clau en la prevenció de malalties, ja que mitjançant estudis i anàlisis genètiques es poden detectar patrons que comporten a certes malalties si no es prenen mesures sobre això. De fet, una alerta precoç d'infeccions o malalties, a més de millorar significativament la qualitat de vida de les persones, pot alliberar espais crucials als hospitals, com les UCI. "Això no només permet una atenció més eficient i oportuna per a altres pacients que el necessitin, sinó que també representa un retorn d'inversió considerable per als centres de salut, optimitzant els recursos i reduint els costos associats a estades i tractaments més complexos," subratlla Cuscó. L'alerta primerenca, per tant, es converteix en una estratègia doblement beneficiosa: promou la salut pública i millora la gestió hospitalària.