"Per revisar una gran planta solar fotovoltaica trigues un mes i només inspecciones el 5%. Era i és una tasca insostenible, així que vam decidir posar-hi remei." Així explica el CEO de Clever Solar Devices, Bhishma Hernández, com van començar la companyia, que es dedica a l'optimització del manteniment de plaques solars a través del monitoratge instantani del rendiment de les instal·lacions. La start-up ha digitalitzat la indústria, ja que busca i detecta els errors en els panells solars a través d'un programari i un maquinari propis. En aquest sentit, han creat una targeta intel·ligent que es col·loca als panells i els facilita, automatitza i processa les dades de les instal·lacions.

"La plataforma se centra en el comportament del panell solar fotovoltaic com a unitat de referència i, des d'allà, es poden auditar en temps real els efectes d'altres dispositius que fins ara no podien, com els inversors," comenta l'emprenedor, que agrega que també hi ha un estalvi "considerable" de la mà d'obra, ja que tot va digitalitzat i no hi ha operaris revisant les plaques una a una. "Quan vam començar vam tenir clar que volíem digitalitzar i automatitzar-ho tot, i així ho vam fer. En ser grans instal·lacions volíem facilitar-los la feina als clients, però les grans empreses ens van preguntar per l'aplicació de la intel·ligència artificial". Va ser en aquest punt quan des de Clever Solar Devices van apostar per la nova branca del negoci, per poder fer el diagnòstic sencer de les instal·lacions a través de la IA. 

Detecció i solució de problemes als panells

Com funciona? Amb l'aplicació de la intel·ligència artificial, la companyia ha creat un petit dispositiu que compta amb dues funcions: primer en fa un diagnòstic i és la raó per la qual cal anar a les instal·lacions a mesurar manualment per traçar la informació i, en segon lloc, es dedica a funcionar com a repetidor per a la resta d'equips. "No necessita cables, sinó que comença a enviar dades, que van al núvol, comencen a processar-se i ens arriben." En aquest cas, el dispositiu s'enganxa darrere del plafó i treballa en remot. "Hem creat una solució tecnològica que resol un problema. A través del programari i el maquinari agilitem els processos per trobar i solucionar els problemes als panells".

Respecte a la ubicació, actualment la companyia està en diferents punts del país, encara que també ha desenvolupat pilots a Itàlia i Grècia. "La patent ja la vam tramitar amb aquesta idea, per portar-la als principals mercats i no només al nacional", indica Hernández.

Producte de Clever Solar | Foto: Cedida

Sobre els reptes que té la firma a curt termini, més enllà de continuar comprovant les ineficiències i les pèrdues energètiques de les plantes, ara busca començar a vendre el producte. Més enllà dels clients, un altre desafiament per a Clever Solar Devices és el finançament. "És el problema de qualsevol negoci emergent, també del nostre." La inversió va enfocada, especialment, a la part de programari, per la qual cosa tenen plantejada una ronda de finançament oberta per reforçar les vendes i la comercialització del producte. "És un mercat que va a l'alça, però ara el que toca és recaptar finançament".

De fet, fa unes setmanes va entrar en el programa d'Eria, el corporate venturing per accelerar start-ups del grup energètic Estabanell. Amb un pressupost de 600.000 euros per a aquest 2024, el programa gira entorn de dos grans eixos: posar en contacte la companyia amb l'ecosistema emprenedor i incorporar productes, serveis i tecnologies per millorar i fer més eficients els serveis que ofereix als seus clients i Clever Solar va ser una de les start-ups seleccionades.

Inversió en fotovoltaica

És un valor segur? "La inversió en fotovoltaica no és arriscada, perquè saps que el sol el tindràs sempre al mateix lloc i a la mateixa època de l'any. Saps que la rendibilitat arriba al cap de 6 o 7 anys i que és un retorn conegut", defensa l'empresari. Sobre la crisi que han patit algunes companyies del sector, Bhishma Hernández les atribueix al creixement. "Hi ha negocis que van veure el boom de les fotovoltaiques amb la crisi a Ucraïna i la pujada dels preus energètics. En aquell moment van duplicar vendes, però va ser un gran error perquè tots sabíem que era una situació puntual", critica. "És evident que les previsions de creixement no es van complir perquè el mercat no va evolucionar, simplement va ser això el que va passar".

Pel que fa a la companyia a mitjà-llarg termini, l'emprenedor veu Clever Solar com la palanca per "assolir un món més sostenible, eficient i amb més producció, intentant reduir les emissions de CO₂ i aprofitant els recursos renovables".