Joan Riedweg va ser un dels primers en introduir el programa d'edició Premier quan tothom el desconeixia. Després de dècades dirigint al cinema, com la pel·lícula Xtrems, o realitzant diferents projectes televisius, molts d'ells lligats a TV3, s'introdueix en el món de la intel·ligència artificial i la incorpora com una eina que ja considera indispensable pel món que estem vivint.
Contràriament al que molts pensen, Riedweg sempre ha apostat per la tecnologia com una ajuda i no pas com una amenaça. En aquesta línia s'ha marcat un repte que ha complert amb escreix: crear de zero un curtmetratge i exposar-lo en el concurs d'abast mundial RunwayML: "Sabia que no guanyaria i més perquè la temàtica que vaig escollir era un doble repte, l'abús sexual a menors i com denunciar aquests fets a través de la mirada de l'audiovisual".
Parlar amb ChatGPT i crear les escenes
Sota el títol 'A secret in the dark', el resultat ha estat molt satisfactori: "Per complir el límit de temps, vaig decidir utilitzar ChatGPT com a assistent a la redacció del guió. Cada vegada que li feia una instrucció, ChatGPT generava un esborrany inicial, però vaig haver de fer diverses correccions fins arribar al resultat final desitjat. Aquest procés iteratiu em va permetre ajustar els diàlegs, eliminant qualsevol element que pogués ser massa explícit o delicat, mantenint el to emocional però respectuós amb la temàtica". I afegeix sobre l'ús d'aquesta eina que anava generant els famosos prompts amb els quals va acabar tancant el producte: "El treball amb ChatGPT va ser una col·laboració dinàmica, ja que jo controlava completament el resultat i ChatGPT ajustava les respostes segons les meves indicacions. Al final, el guió resultant reflectia perfectament la història que volia explicar".
"Cal una assignatura de realització a les escoles"
Però aquest curtmetratge és un 360 absolut ja que també compta amb banda sonora, crèdits i postproducció. Amb la IA sembla que tot és possible. Un cop tenia tot el material generat, vaig fer servir DaVinci Resolve per fer l'edició final. Vaig sincronitzar les preses, vaig corregir el color i vaig afegir efectes de so per donar més credibilitat a les imatges. A més, tots els subtítols del curtmetratge es van generar amb IA. Vaig utilitzar DaVinci per transcriure el diàleg, i després, amb ChatGPT , vaig obtenir versions del text en català i en anglès. Tot el procés va ser increïblement ràpid i eficient.
Més enllà d'aquest gran treball que un català ha acabat sent pioner arreu de l'Estat espanyol, Joan Riedweg també reflexiona sobre l'impacte de la intel·ligència artificial i conclou un aspecte que convida al debat: "De la mateixa manera que els nens i nenes aprenen a l'escola a escriure, també hem d'introduir una assignatura de realització. El quan, referent a l'edat, és més complex de definir perquè també hem de creure en que els infants no facin un abús de les pantalles, però és imprescindible saber muntar vídeos, ja que tothom té accés, però també saber-los llegir, interpretar i distingir quan t'estan enganyant o no. El consum informatiu es basa més en la imatge i, per tant, la realització per davant de l'escriptura i hem de ser molts conscients".