El valor acadèmic que té la IA és una realitat, però aquesta també es presenta com un repte perquè diferents àmbits d'estudi s'uneixin en la recerca de noves conclusions. D'això s'encarrega Joan Torrent, catedràtic d'economia i investigador principal del grup d'investigació interdisciplinària en tecnologies de la informació i la comunicació, i2TIC-IA Lab. El seu background és la investigació, docència i transferència sobre els efectes empresarials, econòmics, laborals, de benestar i salut i de sostenibilitat de les tecnologies de la transformació i transició digital, durant els últims anys, especialment centrat en IA i plataformes digitals.

"Nosaltres som un grup de ciències socials que ja tenim una determinada trajectòria portem diversos anys, comencem amb internet i el comerç electrònic, per tant, imagina't. I hem après coses, no molts anys. Una de les coses que hem après és que... Per estudiar bé la interacció entre la tecnologia, les persones i les organitzacions, que és aquest tipus de triangle de ferro màgic que ens interessa sovint als investigadors, has de realitzar un tipus d'investigació específica que ha de ser molt interdisciplinària i molt plural", subratlla el nostre entrevistat. Què significa això? Vol dir que no n'hi ha prou amb abordar-lo des de la perspectiva només d'una disciplina com l'economia o com el management. Des de la UOC, han après al llarg del temps que va bé que els equips siguin interdisciplinaris i, per tant, que hi hagi totes les branques del saber social.

"La IA ens ha de portar a ser interdisciplinaris"

Torrent posa exemples d'aquesta actitud interdisciplinària: "Per exemple, per un de màrqueting, ara posaré exemples nostres d'economia, per un de màrqueting la demanda és una cosa, però per un economista és una altra. I, per tant, hem de ser capaços d'homogeneïtzar criteris. Una vegada has fet aquest esforç inicial, que és una barrera d'entrada, que hi ha grups que els costa molt fer perquè és temps, és espai, és d'això, i al final no acabes publicant que és pel que estem incentivats, Ostres, la veritat és que guanyes molt".

Entrevista Joan Torrent, ONIA03
Entrevista Joan Torrent / Carlos Baglietto

Si anem més enllà, Torrent també ens explica com aquest àmbit acadèmic té recorregut quan salta a l'àmbit laboral. "Saber com entén la tecnologia, cada rol és indispensable. Perquè l'empresari ha de decidir el propòsit d'ús de la tecnologia i el treballador ha de decidir que competències i capacitats reforça per poder interactuar amb la intel·ligència artificial. El que es toca és alguna cosa, que si no incardinem propòsit, el que surt perdent és l'empresa." I d'aquí, Torrent deriva la primera gran conclusió de l'entrevista: "El problema de fons que té la intel·ligència artificial és que encara no hem descobert per complet els mecanismes perquè la prosperitat que generi es comparteixi millor. Aquest és un eix central de la nostra investigació i diria que de mig món".

"El problema de la reducció de jornada és que el treball és infinit"

Si aquest argumentari el traslladem a la realitat, el debat actual sobre la reducció de la jornada laboral per reial decret el qüestiona: "Crec que el treball és una cosa infinita. Llavors, és molt difícil regular i marcar el treball en un context en què en la interacció amb la tecnologia el treball es pot ampliar fins a l'infinit. Però també pots retallar-lo. I punt número dos, en un context especialment delicat de canvi al món laboral vinculat amb la tecnologia, i on jo crec que el que ens hauria de preocupar de veritat és l'eficiència, això no s'aborda. I la productivitat? Aquest és el tema clau de l'empresa i del teixit productiu d'una economia com la catalana".

El catedràtic conclou: "S'han d'abordar aquests debats però plantejar-te el problema de fons. Perquè si no l'acompanyes de tot l'altre, això no serveix de res. És que és evident que no servirà de res. Perquè tu el problema ho tens focalitzat que tens un model de creixement que és inadequat. I aquest model de creixement és el que has d'anar a buscar, és el que has d'anar a millorar".