El mes d'abril és el dels llibres i una alumna avantatjada en escriure sobre IA i, especialment, sobre el paper de la tecnologia que té en els éssers humans al segle XXI és Joana Barbany amb el seu llibre 'Rehumanitzant la tecnologia', que aborda l'impacte de la tecnologia i la revolució digital en les persones, l'empresa i la societat, destacant tant els seus avantatges com els seus desafiaments.
La tecnologia pot apropar les persones, facilitar tasques quotidianes com comprar o estudiar, i incrementar la productivitat de les empreses, però també pot tenir conseqüències negatives en la salut i la felicitat de les persones. La revolució digital i la tecnologia tenen un impacte transformador: ha canviat la forma en què vivim, ha generat un canvi disruptiu en l'economia, les persones i la societat. I és necessari ara, més que mai, humanitzar les relacions i promoure un enfocament més equilibrat i conscient de la tecnologia per aconseguir una societat més justa i feliç.
Les humanitats tenen recorregut
En aquest nou lliurament de les entrevistes ON-IA coneixem millor el perfil de Joana Barbany, una dona que també lluita per trencar la bretxa de gènere que hi ha al món tecnològic, així com un perfil complet que implica haver treballat en l'administració pública, com a consultora d'empreses privades i emprenedora. Una reflexió amb què ja ens trenca, d'entrada, tots els esquemes és sobre l'origen de la IA que el situa en la lingüística, en el perfil de les humanitats dels estudis, abans que el propi camp tecnològic. Però també explica aquells aspectes humans que la IA encara no ha aconseguit, com la comunicació no verbal: "Quan parlem de llenguatge hi ha allò de l'emissor, el receptor, el canal i el contingut. Això seguirà igual, però has vist tot un tema de la comunicació no verbal que també forma part del llenguatge que això la IA la perd: la no verbal, de com quan comuniquem, com ens mirem, quin to de veu utilitzem, si les paraules que diem són literals o tenen una segona connotació o anem amb segones... I això la IA encara no ho sap llegir. No sap si estem fent una connotació. Ara comença a fer broma quan juga amb tu, quan parla amb tu, però no podem perdre la part no tecnològica de la comunicació".
A partir d'aquí, Barbany ens desgrana els imprescindibles per aprendre a humanitzar la tecnologia i que sigui la IA que s'apropi més a nosaltres que al revés: "Aprendre, o sigui el coneixement, és fàcil. A més, avui dia, amb cursos per internet és molt fàcil realitzar un curset del qual sigui aprendre amb la IA. El tema aquí és els soft skills que és posar les capacitats toves que diem que no són toves, però de les persones de ser responsables, saber treballar en equip, de comunicar bé, tenir uns valors. Això costa molt i això o es té o no es té, no es pot entrenar Per tant, quan trobes una persona que té aquests soft skills l'has de cuidar com a or. Després ja l'ensenyaràs a fer. Home, potser no et programarà si acaba d'estudiar filosofia, però el que és el risk-earing dins de les empreses es treballa molt perquè trobar un perfil que s'ajusti que valgui és complicat".
"Jo enganyo el meu ChatGPT"
I afegeix els seus tips personals: "Jo utilitzo el meu ChatGPT, que tinc el de pagament, ja vegades li enganyo expressament preguntant-li coses que no tenen res a veure amb mi perquè si no m'encasella en una banda que no m'agrada. Perquè em manipula, em sento manipulada o jo li faig expressament de preguntar altres coses o que entrin als meus fills en el meu compte perquè no sàpiga qui soc No sé si m'explico".