Meta ha avançat que no llançarà els seus pròxims models d'intel·ligència artificial (IA) multimodals a la Unió Europea (UE) a causa de la "naturalesa impredictible de l'entorn regulatori europeu", la qual cosa frenarà l'ús d'aquestes tecnologies tant per als usuaris com per a les empreses de la UE.
La companyia tecnològica planeja llançar pròximament el seu pròxim model 'Flama multimodal', que serà capaç de processar i integrar contingut i dades a través de diferents formats, com a vídeo, àudio, imatges i text.
Tanmateix, ha avançat que, de moment, ha decidit no llançar nous models d'IA a la UE, tampoc Flama multimodal, a causa de les regulacions que s'estan duent a terme en aquesta regió pel que fa a l'ús de l'IA i les dades dels usuaris.
Així ho ha compartit la companyia en declaracions enmig Axios, on concretament ha detallat que aquesta decisió es deu a "la naturalesa impredictible de l'entorn regulatori europeu".
Aquesta decisió pot tenir diverses conseqüències tant per a les empreses com per als usuaris a la UE. Una d'elles és que les companyies europees no tindran accés a aquesta tecnologia d'IA multimodal per dur a terme els seus processos de treball, malgrat que són models que Meta sempre publica sota una llicència oberta.
Seguint aquesta línia, els usuaris i companyies tampoc no podran desenvolupar productes propis si aquests fan ús dels nous models que planeja llançar Meta.
Igualment, la companyia ha postil·lat que també podria afectar a altres empreses que operin fora de la UE i que, per tant, sí que utilitzin els models multimodals, ja que pot impedir que aquestes companyies ofereixin els seus productes i serveis a Europa.
Malgrat que el Reglament d'Intel·ligència Artificial entrarà en vigor l'1 d'agost d'aquest any, Meta enfronta problemes actualment amb la regulació europea a causa de la necessitat d'utilitzar dades dels usuaris que participen en les seves plataformes per continuar entrenant els seus models d'IA.
En concret, la Unió Europea s'oposa a l'ús de les dades dels usuaris per part d'empreses com Meta emparant-se amb les exigències del Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) vigent, que prova d'assegurar que els usuaris tinguin més control sobre la informació personal que manipulen els seus serveis 'online', així com decidir el tipus de publicitat que reben.
En aquest marc, la companyia va anunciar el maig d'aquest any la seva intenció d'utilitzar la informació compartida en publicacions de Facebook i Instagram per usuaris públics per entrenar els seus pròxims models d'IA.
Tanmateix, més tard Meta va agregar una opció perquè, a través d'un formulari d'objecció, els usuaris poguessin evitar que s'utilitzessin les seves dades publicades a sengles plataformes.
Finalment, el juny passat, l'autoritat de protecció de dades d'Irlanda, Data Protection Commission (DPC), va anunciar que Meta havia paralitzat els plans per entrenar els seus models d'IA amb el contingut públic compartit per adults a Facebook i Instagram a la UE.
Per la seva part, Meta va compartir la seva "decepció" per haver de retardar la capacitació dels seus models lingüístics de gran mida (LLM) utilitzant contingut públic de les seves plataformes.
"Això suposa un pas enrere per a la innovació europea, la competència en el desenvolupament de l'IA i més retards en la incorporació dels beneficis de l'IA a les persones a Europa," va sentenciar en un comunicat en el seu blog, mentre va detallar que la capacitació en IA no és una tecnologia exclusiva dels serveis de Meta i que, a més, són "més transparents" que molts dels seus homòlegs al sector.
Es pot destacar que altres de tecnològiques també han pres aquesta decisió, com és el cas d'Apple, que recentment ha detallat que retardarà l'arribada de les seves funcions d'IA, Apple Intelligence, a la UE, així com les funcions de iPhone Mirroring per a Mac i SharePlay Screen Sharing per "incerteses reguladores" relacionades, en aquest cas, amb la Llei de Mercats Digitals (DMA).
No obstant això, malgrat tot això, Meta també ha indicat al mitjà citat que planegen llançar una versió més gran del seu model 'Flama 3', que només opera amb text. En aquest cas, aquesta nova versió sí que estarà disponible per a clients i empreses a la UE.
Igualment, la tecnològica també ha confirmat a Axios que sí que llançarà els seus pròxims models d'IA multimodals al Regne Unit, ja que, encara que també compten amb una llei similar al RGPD, no disposen del mateix escenari d'incertesa que a la Unió Europea, ha matisat.