La intel·ligència artificial ofereix enormes beneficis a l'era digital, però també pot comprometre significativament la seguretat i la capacitat de prendre decisions i actuar en conseqüència dels usuaris a tot el món. Amb aquest avís, l'ONU ha publicat la creació d'una agència d'intel·ligència artificial pròpia que buscarà marcs comuns perquè els països i les empreses treballin conjuntament.
Així doncs, en l'informe remès han esmentat que "cal intensificar els esforços dels múltiples interessats en la cooperació mundial en matèria d'intel·ligència artificial per ajudar a crear una capacitat mundial per al desenvolupament i ús de la intel·ligència artificial d'una manera que sigui digna de confiança, basada en els drets humans, segura i sostenible, i que promogui la pau". Uns aspectes que conclouen en "l'amenaça global" si no s'actua I demana fer-ho "amb urgència".
Es pot compartir la IA?
Al Full de Ruta, l'ONU proposa la creació d'un òrgan d'assessorament integrat per múltiples interessats sobre cooperació mundial en matèria d'intel·ligència artificial, per abordar les qüestions relatives a la inclusió, la coordinació i la creació de capacitat. A més, l'informe demana un nou diàleg polític sobre la IA perquè els 193 membres de l'ONU puguin debatre els riscos i acordar mesures. Recomana a més que l'ONU prengui mesures perquè els països més pobres puguin beneficiar-se de la IA i contribuir a la seva governança.
Entre aquestes mesures s'inclouen la creació d'un fons d'IA per donar suport a projectes en aquests països, l'establiment de normes d'IA i sistemes d'intercanvi de dades, i la creació de recursos com la formació per ajudar els països a la governança de la IA. Algunes de les recomanacions de l'informe es podrien facilitar mitjançant el Pacte Mundial Digital, un pla ja existent per abordar les bretxes digitals i de dades entre les nacions. Un seguit d'especificacions que arriben posteriorment al full de ruta que la mateixa Unió Europea ja s'ha marcat i va presentar aquest estiu. Podeu consultar tot l'informe complet de l'ONU en matèria d'IA al següent enllaç.
Un enfocament global per governar la IA comença amb una comprensió comuna de les seves capacitats, oportunitats, riscos i incerteses. L'ONU considera que hi ha un necessitat d'una ciència oportuna, imparcial i fiable coneixement i informació sobre la IA de manera que els Estats membres poden construir una base compartida comprensió arreu del món i equilibrar-se asimetries informatives entre empreses allotjar costosos laboratoris d'IA i la resta del món (inclòs mitjançant l'intercanvi d'informació entre AI empreses i la comunitat d'IA més àmplia). Així doncs, la posada en comú del coneixement científic és més eficaç a nivell mundial, permetent la inversió conjunta en a bé públic global i col·laboració d'interès públic a través d'una altra manera fragmentada i duplicada dels esforços.