Amb la tornada a escola del proper 9 de setembre, molts pares i mares, però també la comunitat educativa, es planteja el model d'educació a les mateixes aules. El retrocés de les famoses pantalles no és tan generalista, com sí el retrocés de l'ús que se'n fa d'elles. Amb canvis, a grans trets, que passen per: reducció d'hores amb elles, una eina complementària però no indispensable i escoles que tornen a metodologies tradicionals i rebutgen sistemes, fins i tot finançats des de les administracions, amb quaderns de llibres que passen per la digitalització.

La irrupció que pot anar a favor d'un model més tradicional, però sense rebutjar la incorporació de la tecnologia és la intel·ligència artificial amb la incorporació d'innovacions tecnològiques que marquin un abans i un després al panorama educatiu. Softtek, líder en solucions tecnològiques globals, assegura que les institucions educatives estan adoptant noves eines que no només milloren la qualitat de l'aprenentatge, sinó que també preparen els estudiants per enfrontar-se als desafiaments d'un futur cada cop més digitalitzat. Per generar un entorn educatiu més dinàmic, inclusiu i adaptat a les necessitats de l'era digital, les solucions tecnològiques tenen un rol clau. 

En el futur proper de l'educació, Softtek destaca la importància de crear un ecosistema que no només sigui resilient davant els canvis globals, sinó que també prepari els estudiants per a un món en constant evolució, on la tecnologia juga un paper central a tots els aspectes de la vida. Per això, la companyia destaca una sèrie d'innovacions tecnològiques que redefiniran l'experiència a les aules per a aquest nou curs:

Noves eines educatives

- Realitat virtual mixta: la incorporació de tecnologies de realitat virtual (RV) i realitat mixta (RM) a les aules està revolucionant la manera com els estudiants aprenen i experimenten el coneixement. Aquestes eines permeten crear escenaris immersius on els estudiants poden explorar conceptes complexos de manera interactiva i visual. A més, la realitat mixta combina elements virtuals amb l'entorn físic i ofereix una experiència d'aprenentatge més rica i contextualitzada.

- Aprenentatge híbrid i personalitzat: aquest model combina l'ensenyament presencial amb l'aprenentatge en línia i s'està consolidant com una de les tendències més efectives a l'educació superior. Aquest enfocament permet més flexibilitat, i s'adapta a les diferents necessitats i estils d'aprenentatge dels estudiants. Amb el suport de plataformes digitals avançades, els professors poden personalitzar els continguts i les activitats, oferint rutes d'aprenentatge adaptatives que responen al ritme i progrés de cada alumne. Això pot ser determinant per millorar els resultats educatius i la satisfacció dels estudiants.

- Intel·ligència artificial a les aules: la intel·ligència artificial ( IA ) està destinada a transformar l'ensenyament i l'aprenentatge. Els sistemes d' IA poden analitzar grans volums de dades per oferir insights personalitzats sobre el rendiment dels estudiants, identificar àrees de millora i suggerir recursos específics per donar suport al desenvolupament. A més, els chatbots i assistents virtuals impulsats per IA poden proporcionar suport immediat als estudiants. Responen preguntes freqüents i ajuden a resoldre problemes en temps real, cosa que augmenta l'eficiència i l'eficàcia del procés educatiu.

- Tecnologies de seguretat i gestió de xarxes: amb la creixent digitalització de l'educació, garantir la seguretat de la informació i la integritat de les xarxes és fonamental. Les institucions educatives estan implementant tecnologies avançades per protegir les dades sensibles d'estudiants i docents, així com per assegurar que les xarxes siguin robustes i capaces de suportar el trànsit de dades creixent.

Rafael Conde del Pozo, Business Development, Strategy & Innovation director de Softtek EMEA, conclou que "l'educació està en un punt d'inflexió crucial, on la integració de tecnologies avançades no només millora la qualitat de l'aprenentatge, sinó que també prepara els estudiants per a un futur que serà definit per la innovació". Així doncs, la realitat virtual, la intel·ligència artificial i l'aprenentatge híbrid són només el començament d'una revolució educativa que transformarà les aules en entorns més dinàmics i connectats.