El fabricant de xips d'IA Nvidia i els seus socis de recerca han creat el que anomenen el sistema d'intel·ligència artificial més gran fins ara per a la investigació biològica, va dir dimecres la companyia, amb l'objectiu d'accelerar els avenços en medicina i genètica. El nou sistema d'IA, anomenat Evo 2, pot llegir i dissenyar codi genètic en totes les formes de vida. Els científics tenen moltes esperances que aquesta tecnologia d'IA accelerarà dràsticament la investigació detectant patrons en grans quantitats de dades que normalment trigarien anys a analitzar-se a mà.

Beneficis directes

El sistema va aprendre de prop de 9 bilions de peces d'informació genètica extretes de més de 128.000 organismes diferents, inclosos bacteris, plantes i humans. En les primeres proves, va identificar amb precisió el 90% de les mutacions potencialment nocives en BRCA1, un gen relacionat amb el càncer de mama. Evo 2 es va entrenar amb gairebé nou bilions de peces d'informació genètica de més de 128.000 organismes, inclosos bacteris, plantes i humans. Els científics creuen que això podria conduir a teràpies gèniques més precises dirigides a cèl·lules específiques, reduint els efectes secundaris i millorant l'eficàcia del tractament.

Contra el canvi climàtic

Tot i que Evo 2 té implicacions importants per a la salut, les seves aplicacions potencials s'estenen més enllà de la medicina. Els investigadors creuen que la tecnologia es podria utilitzar per dissenyar cultius que puguin suportar el canvi climàtic i desenvolupar nous mètodes per trencar la contaminació.

El model es va construir amb 2.000 processadors Nvidia H100 a la infraestructura de núvol d'Amazon. Desenvolupat amb l'Institut Arc i la Universitat de Stanford, Evo 2 ara està disponible gratuïtament per als científics de tot el món a través de la plataforma de recerca BioNeMo de Nvidia. "Dissenyar una nova biologia ha estat tradicionalment un procés laboriós, impredictible i artesanal", va dir Brian Hie, professor ajudant de la Universitat de Stanford. "Amb Evo 2, fem que el disseny biològic de sistemes complexos sigui més accessible als investigadors", va afegir.

Més enllà de la medicina, els investigadors creuen que la tecnologia podria ajudar a crear cultius que suportin millor el canvi climàtic i desenvolupar noves maneres de trencar la contaminació. El projecte reuneix la potència informàtica de Nvidia amb l'Arc Institute, un centre de recerca sense ànim de lucre fundat el 2021 amb 650 milions de dòlars en finançament. L'institut treballa estretament amb Stanford, UC Berkeley i UC San Francisco per abordar els reptes científics a llarg termini.