Un dels talents de casa nostra que ja va alçar la veu quan tot just estrenava la vintena a casa nostra és en Pau Garcia-Milà. Amb la Fundació Princesa de Girona, Microsoft Espanya i la seva empresa Founderz s'han unit per posar en marxa «Preparats, Llestos, IA!», una iniciativa que proporcionarà formació gratuïta en línia en intel·ligència artificial (IA) a 200.000 joves de tot el territori espanyol al llarg de l'any 2025. L'objectiu és oferir als joves l'oportunitat d'adquirir les habilitats tecnològiques clau per a l'ús eficient d'aquesta tecnologia, millorant la seva ocupabilitat futura en un mercat laboral cada cop més competitiu. Amb més de 2.500 participants en el “Princesa de Girona CongresFest”, el cofundador i co-CEO de Founderz, Pau Garcia-Milà, ha estat l’encarregat d’anunciar el llançament d’aquesta campanya educativa de gran abast que, a Catalunya, compta, a més a més, amb el suport de la Generalitat de Catalunya a través del seu Departament d’Educació. “Com a empresa estem en una lluna de mel accidentada, però també planificada”, subratlla per posar l'accent en l'èxit i el creixement de Founderz.

“Preparar-nos per a la IA ha de ser gratuït”

A partir d'aquí, ON-IA parla amb ell sobre el paper que tindrà la IA en l'educació, les eines que ens recomana i quina ha estat la clau de l'èxit de la seva empresa Founderz. En Pau és d'idees clares i, malgrat la irrupció de la IA, té molt clar com s'ha de dirigir: “L'ús de la IA hauria de ser gratuït per a tothom, l'aprenentatge inicial ha de ser obert. Educar-se ja d'adults i preparar-nos no hauria de ser de pagament, però qui ho vulgui fer ja té programes formatius més extensos. Però l'ús ha de ser massiu. El projecte de la fundació està obert a tothom, volem arribar a com més gent millor i sota la premissa d'explicar els bàsics de la IA i de forma responsable”.

“Una IA pot ser ètica i legal, però no responsable”

En paral·lel, el CEO de Founderz diferencia l'ètica, la responsabilitat i la legalitat de la IA: “El tema és fins a quin punt l'ús que li donem a la IA és responsable. Tot són capes i, d'entrada, la llei s'ha d'alinear amb la IA i també al revés; hem d'assegurar-nos que complim la llei. La segona capa és preguntar-nos si n'estem fent un ús ètic. Finalment, arriba la responsabilitat d'entendre les limitacions de la tecnologia, és a dir, si jo no soc advocat i redacto un contracte amb IA, l'estic utilitzant de forma legal, però l'ètica és qüestionable, i el que ja no és acceptable és dir que aquesta acció és responsable”.

Les IA més recomanades

Per tot plegat, quin paper pot tenir la legislació i quines limitacions tenen els països en un món totalment globalitzat? “Europa s'ha convertit en una gran exportadora de marcs de lleis i, quan se la vol atacar, s'utilitza aquest concepte, i també per què Europa genera lleis que acaben apareixent a la resta del món. Europa va ser la primera que va generar una llei de cookies o protecció de dades i ja en trobem algunes rèpliques als Estats Units. Això limita la capacitat d'innovació per un tema de responsabilitat. Ara bé, hi ha una part de responsabilitat que cau sobre el creador de la tecnologia que també s'ha de qüestionar”.

Com a darrer exercici, des d'ON-IA li plantegem que ens desgrani, una per una, les eines més noves i quina opinió li mereixen des d'un punt de vista ètic. En Pau es torna a mullar: “Primer hem de mirar on aquesta tecnologia té la seva arrel. A partir d'aquí, qualsevol dada personal que poséssim estaria cometent una falta o delicte. Aquí tenim ChatGPT que té una part de servidors a Europa; jo no el recomano i, en canvi, Copilot sí. Pel que fa a Gemini ha fet una evolució interessant, però ens hem acostumat al fet que Google era pioner i, després, tenia bon ull comprant, però ara s'estan quedant en terreny de ningú. No acaba de quedar clar quin és el seu objectiu, mentre que Apple ja ha dit que vol quedar-se amb models d'IA petites. Tothom està buscant el seu terreny, uns lideren i altres segueixen els líders. Pel que fa a Le Chat de Mistral és una passada, com DeepSeek, però fet des de la Unió Europea i molt més ràpid. I fa que OpenAI miri de reüll i digui ‘aquests capullos francesos, que no es fiquin on no demanen’. I només amb el nom, Le Chat, ens volen recordar que són francesos, i no europeus”.