El Port de Tarragona ha posat en marxa una experiència pionera i disruptiva per a la detecció d'episodis de mala olor en temps real al conjunt de la seva infraestructura portuària. Es tracta de la plataforma NasApp, una aplicació desenvolupada pel centre tecnològic Eurecat i que compta amb la participació ciutadana per generar mapes de males olors, per tal de combatre episodis de contaminació odorífera. Amb aquesta eina, el port contribueix activament a la millora del medi ambient i la qualitat de l'aire de la seva àrea d'influència.

El Port de Tarragona ja disposava de mesuradors atmosfèrics per a la caracterització de la qualitat de l'aire. No obstant això, gràcies al projecte NasApp, ara compta amb més dades i informació que permeten optimitzar l'operativa i gestions diàries de la comunitat portuària. Així, el Port de Tarragona es converteix en el primer port estatal que manté una comunicació contínua amb la ciutadania, proporcionant informes sobre la qualitat de l'aire del seu territori.

La implicació de la ciència ciutadana permet obtenir més dades, superant els límits de detecció dels equips de mesura existents al mercat, els quals no poden avaluar, en temps real, el grau de molèstia dels episodis de males olors amb la precisió de l'olfacte humà, assegura l'ens portuari.

La proposta de NasApp va ser guanyadora en la segona convocatòria de projectes comercials de Ports 4.0, una línia d'ajut que dona suport i facilita l'aplicació del talent i l'emprenedoria en el sector logístic portuari i que apropa a les infraestructures portuàries a l'economia 4.0. Gràcies a aquest ajut, ha estat possible implementar la plataforma en un entorn portuari, actuant com un sistema d'alerta primerenca d'esdeveniments crítics i de vigilància ambiental.

El Port de Tarragona adopta la plataforma tecnològica disruptiva NasApp. Foto: Port de Tarragona

Els ciutadans poden dir la seva

Aquesta iniciativa està oberta a tota la ciutadania. Només cal descarregar l’aplicació gratuïta NasApp per informar de qualsevol percepció en matèria d’olors i enviar les dades en temps real. D’aquesta manera, es crea una xarxa per a la millora de la qualitat de l’aire en entorns portuaris.

La tecnologia de NasApp connecta percepcions empíriques d'olors amb un sistema d'avisos en temps real d'episodis no desitjats a zones habitades. La tecnologia fa possible el seguiment d'observacions i identificació d'episodis de mala olor. Un cop contrastades i verificades les observacions del ciutadà, NasApp les transforma en informació i valors objectius mitjançant la modelització de l'orografia i els corrents de vent per monitoritzar i caracteritzar els episodis d'olors i determinar-ne l'origen amb algoritmes de backtracking.