L’enginyer informàtic Josep Maria Ganyet, CEO de Mortensen, adverteix que “la intel·ligència artificial és competent, però no és intel·ligent” i que, en realitat, “és una suma d’intel·ligències humanes” a la qual cada usuari ha d’aportar la seva. En definitiva, “és un becari espavilat que ens pot ajudar, però la validació la posa l’humà”.

Durant la seva intervenció en el BBVA ON-IA Summit, ha analitzat diverses eines d’IA – ChatGPT, Gemini, Claude, Perplexity, GigaBrain, Copilot... – que permeten augmentar la productivitat i ha compartit casos pràctics. Ha recordat que la IA generativa és capaç de fer des de noves peces musicals de Johann Sebastian Bach a pintures de Rembrandt que ningú que no fos un especialista distingiria entre les autèntiques i les falses.

En resum, s’acostumen a utilitzar per tasques com aquestes:

• Recerques a internet i determinació de fonts

• Generació de continguts

• Generació d’idees i solució creativa de problemes (amb un model probabilístic)

• Anàlisi de dades estructurades

• Assistència en programació

Però, com va repetir, la IA “és un becari espavilat que ens pot ajudar, però sempre cal revisar” perquè sovint “la IA al·lucina, s’equivoca” i, per això, cal que cadascú apliqui la seva intel·ligència, en aquest cas humana. "S'ha de saber preguntar [a les eines d’IA] perquè, si no, l'únic que farem és equivocar-nos més ràpid”. Ha recalcat la necessitat de fer-li preguntes clares i ben estructurades.

Durant la seva intervenció ha posat alguns exemples de com es treballa amb eines com ChatGPT, per recordar que ens ofereix la font de la informació però que cal revisar els resultats que ens ofereix. També ha explicat com utilitzar ChatGPT per analitzar dades. Per exemple, ha introduït una taula sobre la població de Catalunya per obtenir-ne conclusions sociodemogràfiques. També ha mostrat l'opció ‘Canvas’, disponible per al ChatGPT de pagament, per redactar, però també per demanar-li que editi parts del text amb el to desitjat.

Ha apuntat que la IA també és un “fenomen cultural” amb percepcions diferents en les diverses parts del planeta. Per exemple, mentre a Europa encara aixeca suspicàcies sobre la seva utilització, “al Japó no li tenen cap por”. I ha recordat que "hi ha gent al Tercer Món que lloga el seu enginy per dos euros l’hora" per millorar aquestes eines.

Quan s’ha presentat al públic, Ganyet ha indicat que “porto la gorra d’empresari, de professor universitari i de col·laborador de mitjans”. És enginyer informàtic per la Universitat Autònoma de Barcelona especialitzat en Intel·ligència Artificial. A més de dirigir l’agència digital Mortensen, dona classes de comunicació audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra i col·labora en diversos mitjans. El seu últim llibre és La democràcia mor al núvol (La Magrana, 2023), on retrata el poder de les grans tecnològiques.