Les empreses s'enfrontaran a multes de fins i tot 35 milions d'euros, o d'un 7% de la seva xifra anual de negoci, si incompleixen el Reglament europeu d'Intel·ligència Artificial (IA) que, des d'aquest diumenge, prohibeix el seu ús per reconèixer emocions en els llocs de treball o el de la biometria per categoritzar persones.
El Reglament europeu sobre IA, que té per objectiu fomentar el desenvolupament i la implantació responsable d'aquesta eina, va entrar en vigor el passat 1 d'agost a la UE, però fins demà, diumenge, no són aplicables les seves primeres prohibicions a determinades pràctiques, que qualifica com de "risc inacceptable" per als drets fonamentals.
Així, no es permetrà l'ús de dispositius o aplicacions d'IA que utilitzin tècniques subliminars dirigides a influir en el comportament de persones, que s'aprofitin de les vulnerabilitats, que serveixin per categoritzar individus o per identificar-los a través de la biometria, entre d'altres. Aquestes prohibicions incumbeixen a totes les empreses, encara que a algunes més que d'altres.
En aquesta primera fase, les del sector de seguretat i analítica, de recursos humans o entitats esportives seran les més afectades, apunta a EFE el president de la Comissió sobre IA de la patronal de la indústria tecnològica Ametic, Enrique Serrano. Així, per exemple, no es podrà utilitzar la IA per conèixer si un treballador "està motivat en el treball", apunta.
Les empreses s'han d'adaptar ja
"El món empresarial encara no és conscient que el dia 2 de febrer és ja diumenge", afirma. "És necessari adaptar-se ja". Aprofita per demanar les institucions suport perquè les empreses puguin complir la normativa: Hi ha hagut ajuts per incorporar sistemes d'IA, però no per a l'adopció de mesures de cara a aquesta llei, afegeix.
També, a partir del 2 de febrer, els proveïdors i responsables del desplegament de sistemes d'IA han d'adoptar mesurades per garantir que, en la mesura més gran possible, el seu personal que utilitza aquesta eina tinguin un nivell suficient d'alfabetització en aquesta matèria, segons consta al reglament.
Els sindicats vigilants
Des d'UGT, José Varela, responsable d'IA i Digitalització, ha advertit que els sindicats seran vigilants perquè les empreses compleixin aquesta normativa. De moment, aquest diumenge entra en vigor el Capítol I de la llei (disposicions generals) i el capítol II (pràctiques prohibides). La resta de preceptes aniran sent d'aplicació en diverses fases fins a arribar al 2 de febrer de 2027, quan ja estarà en vigor completament.
En tot just dos anys, qualsevol tipus d'IA d'ús laboral haurà de ser "explicable, transparent, controlada per humà i haurà de superar auditorias de riscos i de qualitat". Aquest és un temps "més que suficient" perquè les empreses s'adaptin i adverteix que "incomplir" la llei portarà a serioses sancions, afegeix. Si no es compleix la prohibició de les pràctiques d'IA, comportarà multes administratives de fins i tot 35 milions o, si l'infractor és una empresa, de fins al 7% del seu volum de negocis mundial total corresponent a l'exercici financer anterior, si aquesta quantia fos superior.
Serà l'Agència Espanyola de Supervisió de la IA (Aesia) l'encarregada de recaptar les multes. En el dia d'avui, no existeixen xifres concretes de l'impacte d'aquesta llei en l'empresa, ja que la majoria d'elles es neguen a aportar dades específiques sobre el tipus d'eina d'IA que tenen funcionant als seus centres de treball, afirma José Varela. A més, de moment, l'ús de la IA no està molt estès, tenint en compte que el número de pimes que utilitzen IA no arriben al 3% i el 12% en el cas de les grans.
Moltes d'aquestes prohibicions de la llei es complementen amb els recents dictàmens de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD), que, per exemple, prohibeix utilitzar l'empremta dactilar o qualsevol altra dada biomètrica com a mètode per registrar la jornada, explica.