Quina és la ciutat més intel·ligent d'Espanya? 1NCE, empresa tecnològica d'Internet de les coses, analitza el moment de les smart cities nacionals, que passen de 140 a 157 en any i mig. Indicadors bons que s'incrementen gràcies a la irrupció de la intel·ligència artificial. En el conjunt d'Espanya, destaquen les ciutats de Bilbao, Barcelona, Madrid, València, Saragossa, Donostia i Màlaga com a centres d'elevat desenvolupament digital.

Bilbao lidera la digitalització espanyola

Segons l'estudi que es prengui com a referència i el moment dels últims anys que es tingui en compte, els resultats varien lleument i canvien algunes posicions. Tanmateix, Bilbao, Madrid, Saragossa i Barcelona són, per aquest ordre, les quatre més ben classificades en la incorporació de solucions intel·ligents als seus equipaments, serveis i infraestructures, segons el Smart City Index 2024, que se centra a les 142 ciutats més intel·ligents i sostenibles del món. Per la seva part, l'Intelligent Community Forum (ICF) en les seves Comunitats Intel·ligents 2025, també recollit per 1NCE, situa igualment a la capital biscaïna entre les seves seleccionades. De la mateixa manera, ressalta la tasca de modernització d'unes altres dues poblacions amb menys veïns que les anteriors, Alcobendas i Las Rozas -ambdues a la Comunitat de Madrid-, entre les 21 ciutats més intel·ligents del present any.

I Barcelona?

Finalment, tant la capital d'Espanya com la Ciutat Comtal són les més avançades en l'IESE Cities in Motion 2025, que analitza 183 ciutats -85 d'elles capitals- a 92 països. Mentre que València, Màlaga i Sant Sebastià surten afavorides en estudis similars. Es pot recordar que, per determinar si una població pot considerar-se smart city total o parcialment, es tenen en compte la qualitat de vida dels seus habitants, el seu desenvolupament sostenible i la competitivitat de la mateixa a través del grau de dedicació d'eines tecnològiques a l'optimització d'infraestructures (per exemple, enllumenat públic intel·ligent), mobilitat i transports, aparcament intel·ligent, medi ambient i gestió de residus, urbanisme, projecció internacional, tecnologia, etc.

Per a la companyia, les smart cities estan a l'avantguarda de la revolució IoT. Amb un enfocament cada vegada major en el desenvolupament urbà i la sostenibilitat, les ciutats intel·ligents estan adoptant ràpidament tecnologies IoT per alimentar les infraestructures, el transport i els serveis públics. Finalment, cal destacar que el IoT aporta solucions per al desenvolupament de ciutats intel·ligents, permetent, per exemple, un estalvi de fins al 40% en el consum de l'enllumenat públic, de fins al 20% en la despesa energètica d'edificis intel·ligents, de fins al 12% en electricitat mitjançant l'ús de comptadors intel·ligents o de fins al 40% en combustible a través de la planificació de rutes de flotes de vehicles monitorades a través del IoT, segons estimacions.