L'emprenedor i divulgador Rafael Tamames ha presentat aquesta setmana a la Casa del Llibre de Barcelona, el seu llibre 'La Intel·ligència Artificial i tu' en un esdeveniment en el qual també estaran presents els protagonistes de l'ecosistema tech, innovador i inversor on es debatrà sobre l'impacte d'aquesta nova tecnologia en l'educació,  l'ocupació i el sector empresarial. 

La IA està transformant el món i el mercat laboral a una velocitat sense precedents. Aquestes són el tipus de qüestions en què incideix, des d'un punt de vista professional i, a la vegada, divulgatiu, La intel·ligència artificial i tu (Plataforma Editorial), de Rafael Tamames, qui ha seguit investigant Després de 'Qué robot se ha llevado mi queso' amb aquesta obra que s'erigeix com una guia essencial per navegar per aquest món contemporani que s'està adaptant a aquesta nova realitat que influeix tant en l'àmbit personal com empresarial amb més de 20 grans experts de diferents països. Es tracta d'una crida a l'acció, perquè la societat faci servir amb responsabilitat la tecnologia. Segons Tamames, "la IA protegirà el món, si no intervenen els governs". A més, "la humanització de la tecnologia implica un enfocament ètic i centrat en l'ésser humà, que promogui la diversitat, la inclusió i el benestar social, garantint que els avenços tecnològics beneficiïn tota la societat", opina.

El paper dels estats

Així doncs, Tamames defensa que per elaborar aquest llibre s'ha basat en punts de vista diferenciats i, fins i tot, allunyats del seu. Però en la conversa i la confrontació d'idees, aquest emprenedor i divulgador madrileny sosté que la regularització de la IA i la creació de noves lleis com les que defensa la Comissió Europea són innecessàries i també perjudicials: "Cal tenir en compte que la justícia ja existeix i les lleis ja regulen el frau o aquell que no compleix amb el seu deure. Entrar en l'especialització ens porta a un excés de burocràcia innecessari que, d'altra banda, no resol cap qüestió de fons".

D'altra banda, en la comparativa constant amb la resta de grans potències mundials, Tamames ho té clar: "És normal que es desenvolupin més en mercats asiàtics americans, sobretot americans, perquè tenen una gran càrrega legislativa i això no s'acaba d'entendre. Igual que ara a Europa. S'està entenent que si no ens protegim en el terreny de la defensa, doncs ningú ens protegirà a nosaltres, perquè en el terreny de la legislació hi ha d'haver un clic d'una vegada que amb aquestes legislacions no se'n va enlloc.
Les darreres informacions de protecció, com si fóssim nens que han d'estar en una caixa de cristall, apunten al fet que seran més laxes o perllongaran la seva implementació. Per què ara rectifiquen? Perquè s'adonen que frenen la innovació", conclou.