Renfe i Barcelona Supercomputing Center (BSC) han establert un acord de col·laboració per al desenvolupament de casos d’intel·ligència artificial (IA) que suposin un impacte en la millora de l’experiència de client i de la seva eficiència. L’aliança s’ha concretat durant la trobada que van mantenir el passat dijous el president de Renfe, Raül Blanco, i el director de Barcelona Supercomputing Center, Mateo Valero.
Aquesta col·laboració respon a l’estratègia de Renfe per continuar sent líder del transport col·lectiu, sostenible i segur. Al llarg dels seus més de 80 anys d’història, la companyia ha estat un referent tant en l'àmbit nacional com internacional en els serveis de transport per ferrocarril, secundant-se en la innovació i la tecnologia. En els darrers anys, a més, ha realitzat una aposta clara i inversió en accions d’innovació i transformació digital. Després dels progressos clau en els darrers anys de la IA i les seves capacitats, Renfe ha dissenyat un Model d’Adopció de la IA amb l’objectiu d’utilitzar aquesta tecnologia de forma segura per a impulsar el seu pla estratègic en quatre eixos principals: clients, operacions, productivitat i gestió del coneixement.
Una estratègia de tres anys
En aquest sentit, l’acord entre Renfe i BSC, establert per tres anys, permetrà compartir i realitzar investigacions, estudis i anàlisis, així com la supervisió de l’equip tècnic d’execució a Renfe en els projectes d’IA. La col·laboració contempla la implantació de dos casos d’ús per a l’evolució del negoci i millora de l’eficiència en l’atenció i la personalització dels serveis al client, com són la millora de l’eficiència del contact center i la hiperpersonalitzada de l’oferta als seus viatgers. Addicionalment, BSC proporcionarà a Renfe l’accés als seus serveis de supercomputació, així com informació teòrico-acadèmica per al seu personal tècnic.
El BSC és el Centre de Supercomputació especialitzat en la implantació d’intel·ligència artificial, que coordina les iniciatives de la RES (Xarxa Espanyola de Supercomputació), l’estratègia d’IA del Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública. És l’únic centre especialitzat en el desenvolupament d’algoritmes per a l’entrenament de llengües cooficials, i amb la capacitat de computació més gran, tenint les dues màquines més potents de la RES: Mare Nostrum i MinoTauro.
A finals de l’any passat, la Comissió Europea va anunciar que el BSC acollirà la creació d’una de les set primeres AI Factories de la Unió Europea. El centre de Barcelona rebrà prop de 200 milions d’euros i estarà plenament operatiu a finals d’aquest any. Es tracta d’una proposta ambiciosa per convertir-se en una de les primeres AI Factories d’Europa, un nou tipus d’infraestructura dissenyada per la Comissió Europea per a impulsar la innovació i el desenvolupament en IA. Aquesta iniciativa, que s’emmarca en el recent paquet de mesures de la Unió Europea per posicionar Europa com a referent mundial en IA, convertirà el BSC en un epicentre de desenvolupament en IA, permetent, tant a sector públic com privat, impulsar projectes d’R+D d’alt impacte en ciència i tecnologia.