L'empresa catalana Enkitek ha rebut una ajuda del Govern de 10.000 euros, procedent dels Cupons de tecnologies digital avançades, per comercialitzar el seu últim producte: un robot que amb sensors 3D i Intel·ligència Artificial ajuda a controlar el punt de maduresa de fruites i verdures per localitzar-la i recollir-la dins de finques sense terra sense perdre la qualitat.
El sistema complementa l'activitat humana i manual tradicional i optimitza la productivida combinant diverses tecnologies de la indústria 4.0 en l'àmbit del cultiu hidropònic, aquells que no utilitzen terra, segons ha explicat en un comunicat ACCIO, del Departament d'Empresa i Treball del Govern.
Eurecat, que liderarà el node de fabricació avançada i robòtica del Digital Innovation Hub de Catalunya (DIH4Cat) és el proveïdor d'aquesta ajuda. El CEO d'Enkitek, Víctor Cantón Ferrer, ha explicat que "l'automatització mitjançant robòtica i intel·ligència artificial és una eina d'alt valor afegit per al sector agricultor, perquè permet potenciar el cultiu sense terra i fer front a problemes com la falta de terreny fèrtil o episodis de sequera". "El cupó d'ACCIÓ ens ha permès avançar en aquesta fase més inicial del projecte i ens obre la porta a demanar més ajuts", ha afegit.
El robot d'Enkitek incorpora un dispositiu que, de la mà d'un ordinador, executa un model d'IA que localitza la fruita, determina el seu estat de maduresa i també possibles defectes a partir d'una càmera RGB. Si el producte és viable per ser recollit, el mateix robot, amb una càmera estereoscòpica de 3D, el troba i determina per on s'ha de fer el tall de la tija. El mateix robot duu a terme la recollida i sortida de la fruita una vegada s'ha calculat la collita.
Serveix per a tota mena de fruites i hortalisses però sempre en cultius sense terra i el projecte acaba de superar una primera prova pilot amb un cultiu de maduixes a petita esquela, encara que és escalable a més dimensions.
Per a empreses i escoles
El producte ha de sortir al mercat enfocat en principi a escoles de Formació Professional centrades en l'agricultura i també per a empreses o clients individuals que vulguin aplicar aquesta tecnologia per augmentar la seva productivitat.
Enki Technologies, fundada el 2021, té el seu centre de treball a Barberà del Vallès, encara que la seva seu central és a Guipuzkoa, i compta amb 8 treballadors. Treballa en la captació de clients privats a Catalunya i a l'estranger. Centrada en la innovació i la investigació, va facturar el 2022 17.490 euros i va registrar pèrdues per 8.164 euros.
El Digital Innovation Hub de Catalunya (DIH4Cat), per la seva part, és un ens públic que ajuda a la digitalització d'empreses, de la indústria i de les administracions públiques mitjançant tecnologia avançada, vinculada a la impressió en 3D, el big data, l'IA, la Internet de les Coses, el 5G i la fotònica, preferentment. Brinda les infraestructures a les empreses i concedeix ajuts de fins a 10.000 euros.