El centre mundial de la nova economia es dona cita aquesta setmana a Barcelona, en el marc del BNEW que arriba a la seva cinquena edició des del DFactory i organitzat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona. L'objectiu d'aquesta jornada és implementar els processos més disruptius en matèria tecnològica en camps com l'aviació i la sostenibilitat, però també la salut.

BNEW / Carol Visuals

I, en aquesta línia, s'han reunit diferents experts de primer nivell per parlar sense embuts. Rosario González, Business Excellence & Transformation Head d'Astrazeneca, ha subratllat la importància dels centres de dades en el sector per a una medicina més personalitzada. Com "l'impacte de les dades a la salut, destacant el seu potencial per millorar diagnòstics, tractaments, nous fàrmacs i atenció al pacient" pot ser vital per canviar-ho tot.

La medicina, quatre anys després

A grans trets, els experts coincideixen amb el fet que és l'hora de deixar de fer proves pilot i passar a l'acció per tal de ser més eficients. La recol·lecció de les dades ha de generar valor a tota la cadena, i la seva gestió ha d'estar emmarcada en un marc regulador que protegeixi la privadesa. Per tot plegat, González, ha conclòs que "la formació del personal sanitari en tecnologies com la IA es converteix en un aspecte fonamental per a la incorporació al dia a dia de l'atenció sanitària". També parlarem sobre l'aplicació de la IA en R+D a la indústria, i de la importància de la col·laboració publicoprivada en l'accés de l'empresa a aquestes dades, així com de les barreres que s'hi pot trobar, com ara la qualitat d'aquestes. I, en aquest sentit, fa una afirmació rotunda: "Si l'any 2020 haguéssim tingut la IA tal com la coneixem avui, ben segur hauríem estat més ràpids en acabar amb la pandèmia de la covid". Precisament, Astrazeneca va liderar una de les vacunes essencials per aturar la pandèmia, però va faltar un impuls tecnològic que, tan sols quatre anys després, ha fet un gir de 180 graus.

Enguany, Astrazeneca ha reforçat el seu compromís i l'aposta per Catalunya. El passat mes de març, es va anunciar una ampliació de la inversió destinada al hub d'innovació global de Barcelona. Dels 800 milions d'euros previstos, s'apuja fins als 1.300 milions, 500 més respecte als anunciats inicialment. Aleshores, el president de la farmacèutica a Espanya, Rick R.Suárez, ja va matisar que aquest anunci no només es basa en un augment de la inversió, sinó també de la plantilla: el centre, que tenia previst arribar als 1.000 treballadors, redobla la xifra fins als 2.000 per a finals del 2025.

Aquest primer any de funcionament, el hub ja ha contractat 500 persones, procedents de 35 països i amb un 60% de dones. L'equip actual està format per professionals multidisciplinaris, que inclouen experts en desenvolupament clínic, assumptes reguladors, biometria, IT i innovació digital.