Barcelona acollirà els pròxims 23 i 24 d'octubre, dimecres i dijous, un Saló de l'Ocupació en el qual la gran protagonista d'enguany serà la intel·ligència artificial. D'aquesta manera, el Saló de l’Ocupació potencia en la seva setena edició la promoció de l’ocupació de qualitat, amb més activitats, eines, orientació i empreses per a persones que estan buscant feina, o volen un canvi professional. L’esdeveniment proposa 140 activitats entre tallers i conferències i assessorament personalitzat, amb la intel·ligència artificial com a nou recurs per aconseguir un lloc de treball o trobar un candidat idoni com a temàtica destacada. També compta amb quaranta companyies que estan buscant incorporar talent a les seves organitzacions.

Innovació i oportunitats laborals

Pel que fa al programa d’activitats, la intel·ligència artificial hi tindrà un paper destacat atesa la gran irrupció que també ha tingut en aquest àmbit. Així, de les 140 propostes previstes, una trentena abordaran l’impacte de la IA en el sector de l’ocupació.

Hi haurà tallers dedicats a explorar eines que ajudin en el procés de recerca de feina com crear cartes de presentació i currículums intel·ligents, practicar entrevistes i simular processos selectius. Així mateix, es faran conferències que detallaran com les empreses poden utilitzar la IA per millorar i agilitzar els seus processos de selecció.

També s’abordaran les noves professions que sorgeixen dels principals avenços tecnològics i les aplicacions emergents que estan transformant diverses indústries. En aquest sentit, es presentaran nous perfils laborals que s’estan creant al voltant de la IA, com la d’enginyer de prompts, disciplina sorgida amb l’arribada dels models de ChatGPT, que té una alta demanda laboral. A més, es parlarà de com integrar la IA en disciplines com el màrqueting digital, la programació web o la ciberseguretat, entre d’altres.

A banda, hi haurà sessions per treballar competències relacionades amb la gestió personal, com l’autoconfiança, l’autocontrol, la flexibilitat i la creativitat; sobre com atreure oportunitats laborals a través de LinkedIn o Instagram; estratègies per destacar en un procés selectiu, així com xerrades per descobrir sectors professionals amb futur com el de la fusteria, desenvolupament web, restauració, seguretat, serveis d’atenció domiciliària, conductor professional o comerç, entre d’altres. També es duran a terme tallers per conèixer els drets laborals en matèria de conciliació, s'oferiran consells per aprofitar al màxim el networking professional, es presentaran les millors apps per trobar feina i es faran demostracions d’oficis en directe.

Organitzat per Fira de Barcelona, promogut per l’Ajuntament de Barcelona a través de Barcelona Activa, i amb la implicació de les principals entitats de l’ecosistema ocupacional de la ciutat, el Saló de l’Ocupació potencia aquest any la seva aposta per l’orientació i l’assessorament. A més, impulsa la difusió dels sectors que estan generant més oportunitats professionals a Barcelona, amb la participació de més empreses organitzant esdeveniments de reclutament a través de vuit marketplaces.

L’esdeveniment, que se celebra al Palau 8 del recinte de Montjuïc, té l’objectiu d’oferir orientació professional i dotar d’eines per a la millora en la recerca de feina, donar a conèixer un ampli ventall d’oficis i els seus itineraris formatius, identificar els sectors amb més demanda d’ocupació i els perfils professionals amb més projecció de futur, i facilitar el networking amb les companyies i entitats en recerca activa de candidats.

Cinc espais clau

Per fer-ho i per facilitar la visita als assistents, el Saló de l’Ocupació s’estructura en cinc àrees diferents: Informa’t, Orienta’t, Descobreix, Prepara’t i Connecta’t.

Informa’t és el punt d’acollida i informació permanent per als visitants, així com de recepció dels grups que s’hagin registrat. Orienta’t és l’espai pensat per a les persones que busquen feina o volen reorientar el seu futur professional, i una de les zones que més s’ha potenciat en aquesta edició. S’hi oferirà informació i recursos d’orientació, assessorament laboral personalitzat, tallers i conferències, i tindrà una àrea amb les vuitanta entitats de l’ecosistema ocupacional de la ciutat. També inclou la Zona Jove, amb activitats gamificades pensades especialment per als joves.

A Descobreix es presentaran oficis i professions amb futur, així com la formació necessària per accedir-hi. En aquest espai els visitants podran fer tests d’interessos professionals per tal d’identificar els oficis i professions que poden ser més adients. Hi haurà activitats d’entitats i gremis, que oferiran assessorament acadèmic i formatiu, i demostracions i tallers d’oficis.

Prepara’t se centra en les eines, estratègies i recursos per a una recerca de feina eficient i eficaç. Aquesta edició posa el focus en l’ús de la intel·ligència artificial, proporcionant les eines i recursos més interessants, suport per elaborar currículums, fotografies professionals i consells per a entrevistes de treball.

Finalment, a Connecta’t els visitants podran accedir a noves oportunitats laborals, contactar amb empreses i optar a ofertes de feina a través de la Plataforma Empresa-Ocupació. També s’hi faran tallers i conferències i activitats de networking i s’hi ubicaran els vuit marketplaces amb quaranta empreses que busquen talent en àmbits com l’alimentari, turístic, logístic, economia social, comerç electrònic, consultoria o nàutic, i s'oferiran oportunitats laborals.

Així mateix, s’hi farà Sí i Millor, organitzat per FECETC (Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya) per facilitar entrevistes de persones amb discapacitat amb empreses interessades a contractar-les, a més de xerrades sobre la inserció laboral d’aquest col·lectiu.