Després de ser designat recentment com a Projecte Prioritari per la Junta de Castella-la Manxa, i reconegut pel World Economic Forum com un dels cinc projectes més innovadors a nivell global en la descarbonització de la producció d'acer, Hydnum Steel segueix avançant amb fermesa cap a la construcció de la primera planta d'acer verd d'Espanya, que s'assentarà a Puertollano (Ciudad Real). La companyia també acaba de presentar la seva sol·licitud al PERTE de Descarbonització (Línia 4), destacant un enfocament pioner que incorpora avenços tecnològics com el Bessó Digital desenvolupat per Siemens.
Així doncs, Hydnum Steel i Siemens han apostat per un innovador concepte digital per a la planta. Després de superar la fase de definició tecnològica, s'han fixat les bases del projecte, que integrarà l'ús del Besson Digital en totes les etapes productives: des del disseny fins a la posada en marxa completa de la planta siderúrgica. L'objectiu és reduir radicalment la petjada de carboni, millorar l'eficiència energètica i la competitivitat de la planta, complint estrictament les normatives ambientals i de sostenibilitat. D'aquesta manera, les dues companyies uneixen forces per transformar la indústria siderúrgica amb una planta nativa digital, dissenyada des de zero amb tecnologies avançades i solucions sostenibles del portfoli Siemens. Aquesta col·laboració estratègica no només millorarà l'eficiència operativa, sinó que també contribuirà de manera decisiva a la descarbonització del sector i marcarà una fita en la producció d'acer lliure d'emissions a Europa.
Agustín Escobar, president i CEO de Siemens Espanya, destaca que “el projecte tindrà un impacte positiu en la reducció de la petjada de carboni no només a les seves pròpies instal·lacions, sinó a les indústries clau per a l'economia espanyola com l'automòbil o el sector naval . És sens dubte un projecte que neix amb la vocació de reforçar l'autonomia estratègica del mercat espanyol i europeu de l'acer”. Per part seva, Eva Maneiro, CEO d'Hydnum Steel, subratlla que la sostenibilitat és el pilar central del projecte: “No es tracta només de produir acer, sinó de fer-ho de manera completament alineada amb els objectius globals de sostenibilitat. En integrar les tecnologies avançades de Siemens, garantim que cada etapa del nostre procés productiu sigui eficient i, alhora, contribueixi de manera activa a la lluita contra el canvi climàtic. El nostre compromís és demostrar que la descarbonització i la competitivitat no només poden coexistir, sinó que representen el futur de la indústria”.
La proposta de Siemens contempla un detallat procés de desenvolupament previ, que inclou les diferents eines de simulació que presenta el portfoli de Siemens Xcelerator. Durant la fase d'enginyeria es farà servir el programari NX, que crearà una maqueta digital completa de la planta inspirada en criteris cent per cent mediambientals. L'eina digital Tecnomatix permetrà la simulació i l'optimització de processos de fabricació, assegurant que cada etapa de la producció sigui eficient i sostenible. El projecte també inclou la integració dels mons IT i OT de la nova factoria siderúrgica verda des del seu origen, amb l'objectiu de capturar de manera immediata totes les dades de valor que genera la planta per monitoritzar-les, analitzar-les i prendre les millors decisions amb el objectiu últim de reduir al màxim la petjada de carboni.
Com condiciona la IA?
Finalment, des de Siemens Advanta s'ajudarà a desenvolupar una Plataforma Global de Dades i Intel·ligència Artificial que permeti consolidar la informació dels diferents sistemes, tant IT com OT, i aplicar models d' IA per optimitzar tots els processos productius i de gestió energètica de la planta. Aquestes tecnologies digitals avançades permeten que Hydnum Steel s'hagi fixat uns ambiciosos objectius de descarbonització, que inclouen eliminar les emissions de CO2, en clar contrast amb els alts nivells de la siderúrgia tradicional. Serà la primera instal·lació d'aquestes característiques a Espanya i una de les primeres a Europa que, des de la seva concepció, es dissenyen des de zero per fer servir energia no fòssil durant tot el procés de fabricació.
A més, la planta de Puertollano estarà equipada amb solucions tecnològiques que garanteixen la circularitat, maximitzant l'ús de ferralla com a primera matèria i optimitzant l'ús eficient de l'aigua. Hydnum Steel destaca pel seu enfocament innovador i sostenible a la gestió hídrica. La planta regenerarà i reutilitzarà aigües procedents de depuradores urbanes i industrials, minimitzant l'ús d'aigua fresca i preservant els recursos hídrics. La seva tecnologia Zero Liquid Discharge (ZLD) assegura que tota l'aigua utilitzada a la planta sigui tractada, reciclada i reutilitzada, eliminant completament els abocaments a l'exterior. Això converteix Hydnum Steel en un referent en sostenibilitat hídrica a la siderúrgia.