El governador del Banc d'Espanya, José Luis Escrivá, ha anunciat que la sucursal del Banc d'Espanya a Barcelona acollirà un nou centre d'innovació per assajar noves tecnologies a l'àmbit de les finances i l'economia, així com proves de casos d'ús d'intel·ligència artificial (IA). "Tenim aquí un edifici de 28.000 metres quadrats clarament infrautilitzat, jo mateix ho he constatat aquests dies que l'he visitat i, a més, en alguns aspectes no és apropiat per a les seves funcions actuals", ha admès en una entrevista publicada aquest diumenge a La Vanguardia.
"Per buscar una utilització d'acord amb el lloc hem de parlar amb les autoritats catalanes, perquè s'hi impliquin i que aquest edifici pugui tenir molta més utilitat", ha assenyalat Escrivá. En aquest sentit, ha avançat que aquest dijous van signar un acord amb el Barcelona Supercomputing Center (BSC) per treballar conjuntament en aquest àmbit.
Incertesa sobre els aranzels americans
En la mateixa entrevista, el governador ha analitzat altres aspectes del context econòmic espanyol, europeu i internacional. S'ha referit, per exemple, al gir als Estats Units i els aranzels de Trump. "Jo crec que l'expressió que defineix millor la situació actual és extraordinària incertesa. En aquest context, el que és aconsellable és ser cautelós", ha receptat el governador del Banc d'Espanya. "Particularment, des del punt de vista de la política monetària. Cal anar recollint informació, esperar que s'aclareixin els dubtes sobre alguns elements, veure com es descanten les diferents dinàmiques geopolítiques....és una situació de molta complexitat", ha reconegut Escrivà.
En paral·lel, el governador del Banc d'Espanya s'ha mostrat optimista amb l'objectiu del 2% d'inflació a la zona euro –"s'ha anat materialitzant, tot i que encara queda camí"-. Ha constatat que Europa s'ha de posar les piles en la cursa de la intel·ligència artificial. "Hem de potenciar moltíssim el mercat de capital risc a les nostres start-ups", ha avisat Escrivà. "A Europa tenen lloc idees amb un potencial de desenvolupament molt gran, tantes com als EUA i a la Xina. Tot i això, necessitem un mercat de capital risc que les financi per desenvolupar-se. La clau és donar suport als nostres innovadors, a les persones que fan R+D", ha volgut deixar clar el governador del Banc d'Espanya i exministre d'Inclusió i Seguretat Social.
Sobre l'opa al Sabadell
Finalment, Escrivà no s'ha volgut mullar sobre l'opa del BBVA sobre el Banc Sabadell. "És una altra autoritat, la de Competència, la que s'ha de pronunciar sobre la qüestió, i esperem el que dictamini", ha respost breument el governador del Banc d'Espanya, que tampoc ha volgut opinar sobre si hi ha marge per augmentar la concentració bancària a Espanya. "Jo crec que no hem de ser gaire dirigistes en tot això des de l'àmbit públic i, sens dubte, són les autoritats de competència les responsables d'analitzar tots els aspectes relatius al grau de concentració bancària i les seves implicacions", ha conclòs Escrivà.