La AI l'Office de la UE ha començat un procés de generació del "General-Purpose AI Code of Practice" procés que durarà uns mesos, fins a l'abril 2025. L'Oficina Europea d'IA va convidar aquest estiu tant a proveïdors de models d'IA de propòsit genera, proveïdors intermedis i altres organitzacions del sector, així com a altres organitzacions de parts interessades, com organitzacions de la societat civil o organitzacions de titulars de drets, així com al món acadèmic i a experts independents que expressessin el seu interès a participar en l'elaboració del codi de bones pràctiques.

Objectiu: aplicar el Reglament

El futur Codi facilitarà la correcta aplicació de les normes del Reglament IA (AI Act) per als models d'IA d'ús general. El Codi es prepararà en un procés de redacció iteratiu, amb la previsió que estigui a punt a tot tardar l'abril de 2025, nou mesos després de l'entrada en vigor de la Llei d'IA l'1 d'agost de 2024.

Consulta multilateral sobre models

En paral·lel, l'Oficina d'IA va posar en marxa una consulta multilateral sobre models d'IA d'ús general d'acord amb la Llei d'IA denominat "Future-Proof AI Act: Trustworthy General-Purpose AI", donant a totes les parts interessades l'oportunitat d'expressar la seva opinió sobre els temes que quedaran coberts pel present futur de bones pràctiques.

L'Oficina d'IA va rebre al voltant de 430 contribucions de sengles stakeholders. Les contribucions van ser presentades per una àmplia gamma de parts interessades, inclosos proveïdors d'IA de propòsit general, proveïdors, organitzacions de la indústria, el món acadèmic, la societat civil, titulars de drets i altres grups rellevants. Els esmentats participants van oferir variades perspectives sobre com garantir una IA confiable i responsable dins de la UE. Els comentaris recopilats seran revisats i tingut en compte de manera que exerceixin un paper crucial en la configuració de l'esborrany del pròxim primer Codi de bones pràctiques d'IA d'ús general. Les qüestions sotmeses a estudi en la consulta inclouen la transparència, les normes relacionades amb els drets d'autor, l'avaluació de riscos, la mitigació de riscos i la governança. A més, les aportacions rebudes ajudaran a guiar el treball de l'Oficina d'IA, la qual supervisarà la implementació i el compliment de les normes del Reglament IA per part dels proveïdors de models d'IA de propòsit general.

Els resultats inicials es van presentar als participants de la sessió plenària del Codi de bones pràctiques, que va tenir lloc el 30 de setembre. A més, l'Oficina d'IA publicarà un resum dels resultats de la consulta en el seu moment. Els resultats es basaran en dades agregades i no se citarà directament els enquestats.

Sobre la base de les troballes de la consulta, els presidents i vicepresidents del grup de treball designats per l'Oficina d'IA sobre el Codi, desenvoluparan un primer esborrany del Codi de pràctiques d'IA de propòsit general i el compartiran amb el grup de treball respectiu en la segona sessió plenària. En total, hi haurà quatre rondes de redacció. La versió final del primer Codi de pràctiques es presentarà en una sessió plenària de clausura, que s'espera que tingui lloc a l'abril, i es publicarà el Codi.

Coneix el contingut

El Codi de bones pràctiques detallarà les normes del Reglament IA per als proveïdors de models d'IA de propòsit general i models amb riscos sistèmics. Aquestes normes s'aplicaran dotze mesos després de l'entrada en vigor de la Llei d'IA. Els proveïdors podran recolzar-se en el Codi de bones pràctiques per demostrar el compliment.

L'Oficina d'IA facilita aquest procés de redacció interactiu per garantir que el Codi de bones pràctiques abordi eficaçment les normes del Reglament IA, el qual inclou normes de transparència i relacionades amb els drets d'autor per a tots els models d'IA d'ús general, així com una taxonomia del risc sistèmic, una avaluació del risc i mesures de mitigació. Es tracta d'un enfocament inclusiu i transparent que es beneficiarà de les aportacions de totes les parts interessades pertinents.

Com a principals destinataris del Codi, es convidarà als proveïdors de models d'IA d'ús general a tallers específics amb els presidents i vicepresidents del plenari per contribuir a informar cada ronda de redacció iterativa, a més de la seva participació en el Ple. L'Oficina d'IA garantirà la transparència d'aquests debats, elaborant actes de les reunions i posant-les a disposició de tots els participants en el ple. La sessió plenària de clausura oferirà als proveïdors de models d'IA d'ús general l'oportunitat d'expressar si tenen previst utilitzar el Codi, pel que serà de gran interès seguir aquest procés.

Belén Arribas Sánchez

Advocada especialitzada en IA