Després de diversos mesos d'elaboració, la UE aprova la Directiva sobre responsabilitat pels danys causats per productes defectuosos i per la qual es deroga la Directiva 85/374/CEE. Com tota directiva, s'haurà de transposar a les lleis nacionals, per a la qual cosa hi ha un termini de dos anys. La Unió Europea ha volgut alinear les regles de responsabilitat civil amb l'era digital i l'economia circular. En paraules del ministre de Justícia hongarès, "les normes de responsabilitat per productes (...) són una bona notícia per als consumidors i per als fabricants. Serà més fàcil per a una persona lesionada reclamar danys i perjudicis en els tribunals. Els fabricants, d'altra banda, es beneficiaran de regles clares relacionades amb els productes digitals i els models de negoci de l'economia circular".

L'actualització també aborda la dificultat del consumidor a l'hora de recopilar proves per demostrar la responsabilitat del producte digital i els danys produïts, alterant significativament la càrrega de la prova i facilitant l'accés a proves rellevants que estiguin només en poder del fabricant. D'altra banda, per demostrar el defecte del producte o el vincle causal entre el seu defecte i el mal, el tribunal pot decidir que el reclamant només ha de demostrar la probabilitat que el producte fos defectuós o que el seu defecte sigui una causa probable del mal.

La nova directiva amplia la definició de producte per incloure arxius digitals i programari, definició que inclou les solucions i sistemes d'IA. A més, les plataformes en línia poden ser considerades responsables per un producte defectuós venut des de la seva plataforma, igual que qualsevol altre operador econòmic, si actuen com a tal. De la mateixa manera, quan un producte és reparat i millorat fora del control del fabricant original (economia circular), l'empresa o persona que ha modificat el producte n'ha d'assumir la responsabilitat. D'altra banda, i en relació amb productes de fabricants de fora de la UE, per garantir que els consumidors siguin compensats pels danys causats, s'estableix que l'empresa que importi el producte o el representant a la UE del fabricant estranger pot ser considerat responsable dels danys.

Altres iniciatives legislatives

A més de la Directiva de danys per productes defectuosos que s'acaba de publicar, segueix el seu curs en les institucions comunitàries la Directiva relativa a l'adaptació de les normes de responsabilitat civil extracontractual a la intel·ligència artificial (Directiva sobre responsabilitat en matèria d'IA). Aquesta nova norma pretén harmonitzar normes nacionals aplicables a les reclamacions de responsabilitat civil per errors en sistemes d'IA no emparades per la Directiva de productes defectuosos.

Serien susceptibles d'indemnització partint d'aquesta norma tots aquells danys que no derivin d'un incompliment de contracte o error del producte, per exemple, els perjudicis per danys causats per problemes de seguretat (bretxes de seguretat, atacs cibernètics, fraus, etc.) o per violacions de la privacitat en un procés de contractació que utilitzi tecnologia d'IA (contractacions mitjançant xatbot, entre altres). Aquesta directiva relativa a l'adaptació de les normes de responsabilitat civil extracontractual a la intel·ligència artificial té com a objectiu, d'una banda, facilitar a potencials reclamants el dret d'accés a proves o evidències d'empreses i proveïdors de sistemes d'IA d'alt risc, que els permetin fonamentar les seves reclamacions per responsabilitat civil extracontractual subjectiva. I d'una altra, alleujar la càrrega de la prova en reclamacions per responsabilitat civil extracontractual subjectiva, establint una presumpció de causalitat quan s'estableixi una culpa rellevant i es pugui deduir raonablement un vincle causal amb el funcionament d'un sistema d'IA. S'ha proposat, a més, la possibilitat d'exigir en el futur una assegurança obligatòria per a l'ús de certs sistemes d'IA.

Origen d'aquestes noves normes

La Comissió Europea va presentar el 2022 aquestes dues propostes legislatives per abordar una sèrie de modificacions necessàries en el marc normatiu europeu actual, en relació amb l'ús de la intel·ligència artificial i el rescabalament per danys i perjudicis. Si bé el dret de rescabalament emparat per ambdues propostes es refereix a responsabilitats diferents, coincideixen en la connexió amb l'ús de sistemes d'IA, encara que l'abast de la primera és més ampli, ja que pretén adaptar la normativa existent als reptes més amplis que presenten la digitalització i l'economia circular. A més, la directiva per productes defectuosos incorpora, en particular, normes protectores dels consumidors.

Belén Arribas Sánchez, advocada especialitzada en IA